Ebbe Suominen kertoi juuri hetki sitten saapuneensa kotiin työpäivän päätteeksi. Suominen on töissä Keravan jäähallissa, jossa hän tekee erilaisia kunnossapitoon liittyviä tehtäviä. Työpäivät ovat olleet mielekkäitä.
Työkokeilujakso on ollut Suomiselle merkittävä askel kohti itsenäistymistä ja omaa elämää, sillä aikaisemmin ne ovat olleet vain kaukaisia haaveita elämänhallintaan liittyvien kysymysten vuoksi. Tätä varten hän on käynyt oman henkilökohtaisen kuntoutuspolun, jonka päässä näkyy jo työelämä.
Suominen aloitti kuntoutumisen Keravan nuorten työpajassa. Toimintakyky ei kuitenkaan ollut sellaisella tasolla, jotta hän olisi ollut valmis hakeutumaan töihin tai opiskelemaan.
- Työpajan yksilövalmentaja ehdotti, että menen ammatilliseen kuntoutusselvitykseen. KELA osoitti eri palveluita ja valitsin Liven itselleni sopivaksi, Suominen muistelee kuntoutuspolkuaan.
Ammatillinen kuntoutusselvitys on Kelan kustantamaa kuntoutusta, jonka tarkoituksena on tukea nuoria ja aikuisia työelämään siirtymisessä, siellä jatkamisessa tai töihin palaamisessa. Asiakas saattaa tarvita tukea esimerkiksi työelämään siirtymisessä, hakeutumisessa opintojen pariin tai oman suunnan löytämiseksi tulevaisuuteen. Nuorten kohdalla tuetaan usein tasapainoisen elämän löytämistä, jotta suunnitelmilla on realismia toteutua.
Ammatillisessa kuntoutusselvityksessä selvitettiin Suomisen jatkopolkuja, kuten opiskelumahdollisuuksia tai sopivaa suuntaa työelämälle. Suominen koki jälkimmäisen vaihtoehdon tässä elämäntilanteessa itselleen sopivaksi. Erityisen tärkeänä hän piti sitä, että ammatillisessa kuntoutusselvityksessä sai tarvittavaa tukea terveellisten elämäntapojen hallintaan.
- Puhuimme liikunnasta, unesta ja ravitsemuksesta työhönvalmentajani kanssa. Harjoittelimme muun muassa työhaastatteluissa olemista monen eri asiantuntijan kanssa. Myös lääkäri oli kerran puhumassa terveydestä. Sosiaalityöntekijän kanssa katsoimme raha-asioitani läpi.
Sopivan polun löytämiseksi Livellä työskentelee moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat lääkäri, psykologi, sosiaalialan asiantuntija, työelämän asiantuntija, toimintaterapeutti ja fysioterapeutti. Moniammatillisen työryhmän etuna on se, että se pystyy katsomaan asiakasta kokonaisvaltaisesti – oli kysymys työelämään liittyvistä, sosiaalisista, psyykkisistä tai fyysisistä haasteista. Tärkeää on, että asiakkaan toimintakykyä arvioidaan ja tuetaan usean eri asiantuntijan toimesta.
- Kuntoutukseen osallistuneen elämä on saattanut junnata vuosikausia paikallaan ja esimerkiksi peruskoulun jälkeen ei ole tapahtunut mitään. Tuemme asiakasta työnhaun tai opiskelupaikan löytämisen prosesseissa sekä Kelan tukimahdollisuuksien kartoittamisessa, Live-säätiön ylilääkäri Pasi Tiihonen kertoo.
Suominen kokee, että ammatillisesta kuntoutusselvityksestä oli hänelle merkittävää apua. Se vahvisti hänen ajatuksiaan tulevaisuudesta ja näkee edessään itselleen sopivia tavoitteita. Palvelua hän ei voi kuin suositella.
- Henkilö, joka haluaa parantaa omaa elämäntilannettaan, suosittelen akseen, koska siellä käsitellään elämän tärkeitä peruspilareita, jotta voi elää tasapainoista elämää.
Kun arkirytmi ja terveelliset elämäntavat ovat osa hänen elämäänsä, tulevaisuutta voi katsoa uusin silmin. Työkokeilukin on kasvattanut itseluottamusta.
- Olen saanut positiivista palautetta muilta työntekijöiltä ja esihenkilöltä. Jääkonetta ajanut hyvin ja siitä saanut palautetta. Tähän asti ollut mielenkiintoista ja päivät ovat olleet mukavia - näkisin itseni työelämässä.
Suomisen tavoitteena olisi saada itselleen vakituinen palkkatyö, jotta hän voisi muuttaa pois kotoaan ja aloittaa oman elämän.
- Tähän asti asunut isäni kanssa. Lopetin koulunkäynnin viisi vuotta sitten. Minulla ei ole ollut sellaista elämäntilannetta, että olisin voinut itsenäistyä. Nyt on korkea aika elämässä tukea itse itseäni. Haluan tietää, millaista se elämä on.