Ansioluettelo ja työhakemus ovat pintaa, jonka läpi työnantaja katsoo työnhakijaa. Ne välittävät rekrytoijalle ensivaikutelman hakijan osaamisesta ja sopivuudesta työhön. Samaan aikaan pinnan alla lainehtii paljon näkymätöntä työtä ja prosessointia – kuten työnhaun motivaation ruokkimista ja ylläpitoa.
Joskus asiakkaani kertoo, kuinka lukuisat kielteiset vastaukset ovat lannistaneet hänet. Rukkaset saavat monet ajattelemaan, ettei heistä ole mitään hyötyä eikä heitä hyväksytä osaksi yhteiskuntaa. Silloin motivaatio laskee, eikä ihminen jaksa esimerkiksi panostaa työnhaun asiakirjoihin tai edes hakea töitä.
Motivaation kannalta on tärkeää miettiä, millaista tarinaa kertoo itselleen itsestään ja edistääkö tarina omia tavoitteita. Jos ihminen ei pysty kuvittelemaan itseään sopivaan työhön, ei sitä kohti välttämättä ole voimia mennä. Kun teemme jonkin asian monta kertaa, aivojen tietyt hermoverkot vahvistuvat.
Jos luovutamme työnhaussa, meistä tulee hyviä luovuttamisessa. Jos jatkamme työnhakua sinnikkäästi, kehitymme työnhaussa ja parannamme mahdollisuuksiamme päästä töihin. Onneksi hermoverkkomme ovat muotoutuvia, eli voimme aina oppia uusia tarinoita ja uutta käyttäytymistä.
Siinä missä ulkoinen motivaatio syntyy rahan kaltaisista ulkoisista tekijöistä, sisäinen motivaatio kumpuaa ihmisestä itsestään. Sisäinen motivaatio on työnhaun parasta polttoainetta, sillä se on ehtymätöntä. Kun huomaa, mitä oikeasti haluaa tehdä ja mitä työelämältä tahtoo, voi löytää voiman jatkaa työnhakua haastavinakin hetkinä. Sisäinen motivaatio syntyy oikealla polulla kulkemisen tunteesta.
Motivaation ylläpito on helpompaa, jos antaa itselleen hallittavia välitavoitteita ja palasteleee unelmat konkreettisiksi teoiksi. Kun työnhaun tekoja saa do-listalta did-listalle, usko itseen vahvistuu ja syntyy hyvän kehä: ihminen huomaa, että motivaatio ja inspiraatio syntyvät tekemisestä ja että tavoitteet on mahdollista saavuttaa.
Tulevaisuudensuunnitelmia voi luoda ja askelia ottaa esimerkiksi työhönvalmentajan kanssa. Tuemme asiakasta ottamaan ohjat omiin käsiinsä ja vaikuttamaan omaan työllistymiseensä. Kun epäuskoiset ajatukset itsestä saadaan käännettyä toiveikkaiksi ja konkreettiset askeleet otettua, ollaan jo pitkällä.
Mikä olisi pienin askel, jolla voit mennä eteenpäin tässä hetkessä? Mitä konkreettista voit tänään tehdä, jotta tulevaisuus näyttäisi sellaiselta kuin haluat?
Blogin kirjoittaja on Liven työhönvalmentaja Erno Matikainen.
Lähteet:
How to motivate yourself to change your behavior | Tali Sharot | TEDxCambridge (youtube.com)
5 steps to designing the life you want | Bill Burnett | TEDxStanford (youtube.com)