2 minuutin luku

Yksilöllinen valmennus auttaa asiakasta saavuttamaan tavoitteensa

"Miten työnhaku on muuttunut?”  

Olen aiemmassa työssäni kouluttajana saanut tavata lukuisia työntekijöitä reissatessani ympäri maata. Työskenteli ihminen sitten niin kutsutuissa sinikaulus- tai valkokaulustöissä, työurat saattoivat alkaa kesätöistä ja siitä sitten edettiin pikkuhiljaa vaativampiin tehtäviin. Tehdas paikkakunnalla tarjosi elannon ja monessa perheessä oltiin saman työnantajan palveluksessa useamman sukupolven voimin. Työtä oli lähellä, kaikki tunsivat kaikki, eikä töitä tarvinnut liiemmälti hakea – niitä saatiin.    

Työsuhteiden kesto on muuttunut. Vakituisen työsuhteen sijaan on enemmän projekteja, pätkätöitä sekä sesonkeja, joiden rinnalla saatetaan toimia kevytyrittäjänä tai surffata lämpimässä auringon alla. Suhdanteet ovat aina vaikuttaneet työllisyyteen. Viime vuosina covid sekä taantuma ovat tuoneet omat suolansa soppaan muun muassa runsaiden lomautusten muodossa.  

Kaiken tämän myötä myös työnhaku on muuttunut. Ennen töitä ennemmin saatiin, nyt niitä haetaan. Työnhaun kanavat, hakijan omaa aktiivisuutta vaativa panostus sekä loppupeleissä itse työn löytymiseen kuluva aika tulevat monelle yllätyksenä. Työnantajat hakevat osaajia omista verkostoistaan sekä piiloista kivien ja kantojen luota. Työn hakeminen vaatii aiempaa enemmän itseohjautuvuutta ja uuden oppimista. CV tulee kohdentaa jokaiseen työpaikkaan ja mm. LinkedInin painoarvo korostuu asiantuntijatehtävissä. Pelkkä ilmoitusten lukeminen ei riitä, vaan myös työnhakija löytää todennäköisimmin uuden työn omien verkostojensa kautta. Tämän kaiken keskellä luovimisessa voi olla apua työhönvalmentajan asiantuntemuksesta.  

Valmentaja työnhaun tueksi – "Ai niinku miksi?"  

Moni on kokeillut personal trainerin palveluja. PT kartoittaa asiakkaan tämänhetkisen tilanteen, tavoitteen ja voimavarat. PT tukee ja kannustaa, antaa vinkkejä, tukee matkalla, mutta ei tee asioita asiakkaan puolesta. Samoin toimii taitava ja asiakkaansa tarpeita kuunteleva työhönvalmentaja. Asiakas on aina valmennuksen päätähti, joka ottaa askeleet eteenpäin kohti työelämää. 

Asiaa voi ajatella myös näin: Jos tarvitset työssä uusia taitoja, mitä teet? Kysyt työkaverilta, jolla on jo taidot hallussa. Työnhaussa voi ajatella, että tämä työkaveri on työhönvalmentaja. Työhönvalmentaja auttaa päivittämään työn hakemiseen tarvittavia taitoja, opastaa eteenpäin, tekee ehdotuksia ja sparraa matkalla kohti tavoitetta. Työhönvalmentaja pitää myös itsensä ajan tasalla työnhaun ja työelämän uusimmista tuulista ja kehittyy jatkuvasti.  

Valmennuksen yksi tavoite on kasvattaa asiakkaan työnhakutaitoja. Sähköiset työnhaun kanavat, oman osaamisen sanallistaminen, dokumentit, haastatteluihin valmistauminen ja hakijan verkostot aktivoidaan kohti tavoitetta – työllistymistä. Yksilöllisen prosessin aikana asiakas päivittää osaamistaan ja oppii taitoja, joita voi hyödyntää myös tulevaisuudessa.  
 
"Mikä sun työssäs on tärkeetä?"  

Valmentajana koen kaikkein tärkeimpänä valmennettavan tasavertaisen ja yksilöllisen kohtaamisen. Jokaisella ohjattavalla on uniikki elämäntarina ja tilanne. Valmennuskin etenee täten yksilöllisesti: tavoitteeksi voi muotoutua uusi osa-aikainen työ tai uusi ura. Siinä missä jonkun asiakkaan kanssa päivitetään vain työnhaun dokumentit ja hän jatkaa polkuaan itsenäisesti, jonkun toisen kanssa pohditaan arvoja asiakkaan suunnatessa uudelle toimialalle. Yksilöllisellä tuella asiakas saa sparrausta juuri niihin asioihin, joihin hän sitä tarvitseekin työllistyäkseen.  

Valmentajana tehtäväni on auttaa matkalla, tasoittaa kuoppia, osoittaa suuntia maastossa, rohkaista kokeilemaan – myös niitä epämukavuusalueelle sijoittavia juttuja. Jotta jokaisella on mahdollisuus onnistua ja löytää paikkansa työelämässä. Valmentaja-kollegani sanoo; “Parasta työssä on, kun asiakas saa oivalluksia ja kehittyy työnhalun taidoissaan. Työllistymisestä iloitaan yhdessä!”  

Blogin kirjoittaja on Liven työhönvalmentaja Laura Ahokas.  

Yrityksen kasvu pysähtyy, jos ei löydetä osaavaa, motivoitunutta ja monimuotoista työvoimaa

2 min luettu

Yrityksen kasvu pysähtyy, jos ei löydetä osaavaa, motivoitunutta ja monimuotoista työvoimaa

Talouden taantumanäkymistä huolimatta monien yritysten ja muiden organisaatioiden huolenaiheena on pula työntekijöistä. Työ- ja elinkeinoministeriön...

Lue lisää
Työnhaku on kasvun paikka – mitä jokaisesta hausta voi oppia?

2 min luettu

Työnhaku on kasvun paikka – mitä jokaisesta hausta voi oppia?

Työn etsiminen voi olla pitkä, uuvuttava ja henkisesti haastava prosessi. Työllisyys- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomessa oli lokakuun lopussa...

Lue lisää
Pitkän linjan Venäjä-kaupan ammattilainen Maaret Heiskari on työkokemuksensa vanki

3 min luettu

Pitkän linjan Venäjä-kaupan ammattilainen Maaret Heiskari on työkokemuksensa vanki

Maaret Heiskari on ollut nyt vuoden työtön työnhakija. Hiljattain neljästä hakemastaan työpaikasta kaikista tuli kieltävä vastaus. Heiskari kertoo...

Lue lisää