Tammikuussa 2024 Ammattiopisto Live laajensi koulutustarjontaansa aloittamalla elintarvikealan perustutkinnon opetuksen Metsälän toimipisteessä. Tämä oli merkittävä askel, sillä kyseessä oli kokonaan uusi koulutusala, jota ei aiemmin ole ollut tarjolla erityisen tuen opiskelijoille.
Matka uuden koulutusalan käynnistämiseen vaati huolellista suunnittelua. Opetuksen räätälöinti erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille edellytti perehtymistä tutkinnon perusteisiin ja sopivien työssäoppimispaikkojen etsimistä. Koska Livellä ei aiemmin ollut elintarvikealan verkostoja, aloitettiin kumppanuuksien rakentaminen yritysten kanssa täysin alusta.
Ensimmäiset opiskelijat aloittivat tammikuussa 2024, ja heidän työssäoppimisensa käynnistyi jäätelötehtaassa, jossa opetukseen integroitiin myös englannin kieliopinnot. Tämä vastasi alan työelämän tarpeisiin, sillä monilla tuotantolaitoksilla työkielenä on englanti. Pikkuhiljaa työssäoppimispaikkoja löytyi lisää – leipomoista ja kahviloista ruokakauppoihin ja elintarviketehtaisiin.
Opiskelijat etenevät opinnoissaan yksilöllisesti, suorittaen koko tutkinnon tai osatutkinnon omien tavoitteidensa mukaan. He ovat päässeet oppimaan monipuolisia taitoja, kuten pullapitkojen letitystä, munkkien paistamista, asiakaspalvelua ja tuotantotilojen hygieniasääntöjä. Yhteistyöyritykset ovat olleet tyytyväisiä Liven tarjoamaan tukeen ja opettajien aktiiviseen läsnäoloon työssäoppimispaikoilla.
“Voin lämpimästi suositella elintarvikealaa koska, elintarvikealalla opiskelu ja työskentely on mukavaa sekä helppoa!” -Kalle
Uuden koulutuksen alkuvaiheessa haasteina olivat sopivien työssäoppimispaikkojen löytäminen sekä opiskelijoiden pitkät matkat työpaikoille. Ratkaisuja on löydetty yhteistyössä yritysten kanssa, ja kumppaniverkosto kasvaa jatkuvasti. Opiskelijat ja opettajat ovat kokeneet paljon onnistumisia, ja elintarvikealan koulutuksen kehittäminen Livessä jatkuu innolla.
Jatkuva haku aukeaa jälleen kevään aikana ja täydennämme ryhmää syksyllä. Olemme kaikista haasteista huolimatta kokeneet paljon onnistumisia, oppineet yhteisopettajuudesta, nauttineet ilon hetkiä opiskelijoiden kanssa ja heidän kehittymisensä mahdollistaminen ja seuraaminen on meille paras palkinto tehdystä työstä!
Blogin kirjoittajina olivat elintarvikealan opettajat Saara Taskula ja Heikki Haakana