Live-säätiö järjesti Kohti yhdenvertaista ja monimuotoista työelämää -paneelikeskustelun, jonka tavoitteena oli tarkastella täsmätyökykyisten asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Arvioidaan, että Suomessa on noin 60 000 täsmätyökykyistä, joilla on halu ja tahto osallistua työelämään, mutta jäävät sen ulkopuolelle joustamattomien rakenteiden ja ennakkoluulojen vuoksi. Liven järjestämässä keskustelussa päähuomio kiinnittyi yhteiskunnalliseen polarisoitumiseen, vallitsevaan työvoimapulaan ja työttömyyden inhimillisiin ja kansantaloudellisiin kustannuksiin.
Yksi keskusteluun osallistuneista panelisteista oli henkilöstövuokrausyritys Hoiwa Oy:n perustaja ja yrittäjä Fadumo Ali, joka työllistää maahanmuuttajataustaisia henkilöitä hoiva-alalle. Tällä hetkellä Hoiwa Oy:n kautta alalle on työllistynyt 7500 henkilöä. Monimuotoisuus on yksi yrityksen menestystekijöistä.
- Meillä Hoiwalla ei katsota ihmisen haasteita. Me katsomme, mitä mahdollisuuksia hän tuo meille. Ja sitten räätälöimme tarpeen mukaan. Sen vuoksi on hyvä joskus olla joustava, niin sitten kaikille löytyy varmasti paikka.
Suomessa on tällä pulaa hoiva-alan työntekijöistä. Fadumo Ali sanoo, että terveydenhoito-organisaatioiden tulisikin tarkastella kriittisesti rekrytointiin liittyviä kysymyksiä kohtaanto-ongelmien ratkaisemiseksi.
- Juuritasolta tulisi katsoa, että miksi meidän työpaikkamme ei vedä ja miksi kukaan ei halua tulla tänne töihin. Saattaa olla, että siinä rekrytoinnissa oikeasti tapahtuu jotain, joka estää ihmisiä pääsemästä sisään.
Fadumo Ali haluaa muistuttaa siitä, että maahanmuuttajataustaisten henkilöiden työllistämisen haasteet ovat usein pöydän toisella puolella - asenteissa ja ennakkoluuloissa. Niiden muuttamiseksi auttaa vain rekrytointi.
- Kun joku asiakkaistamme menee kauttamme uuteen kohteeseen, jossa ei ole koskaan aikaisemmin nähty maahanmuuttajaa, niin se avartaa heidän silmiään. Kun työnantaja tai työpaikka on valmis muuttamaan ja vaihtamaan vanhat tavat ja normit, niin siitä voi tulla uusia normeja. Erilaisuus on minun mielestäni rikkautta. On hyvä tuoda uusia muutoksia organisaatioihin ja miettiä, millä tavalla ne saataisiin käytettyä mahdollisuutena.