Siirry sivun sisältöön.

1 minuutin luku

Hiilikädenjälkiviikko herätteli ilmastokestävämpään arjen toimintaan

Hiilikädenjälki -ympäristöteemaviikko järjestettiin Livellä ensimmäistä kertaa Kiannonkadun ja Turuntien toimipaikoissa toukokuun viimeisellä viikolla, 27.–31.5.2024 sekä Metsälän toimipaikassa 27.-28.5.2024. Teemaviikon tarkoitus oli nostaa esille sitä, miten jokainen voi omassa arjessaan toimia ilmastokestävämmällä tavalla.

 

Mikä ihmeen Hiilikädenjälki?

- Hiilikädenjälki tarkoittaa niitä tekoja, joita jokainen meistä voi tehdä hillitäkseen ilmastonmuutosta. Positiivinen hiilikädenjälki syntyy siitä, kun jokin ympäristön hyväksi tekemämme asia pienentää jonkin toisen teon jättämää hiilijalanjälkeä. Halusimme luoda tapahtuman, jossa ilmastonmuutosta ja siihen vaikuttamista lähestytään ratkaisukeskeisestä näkökulmasta, kertoo tapahtuman pääkoordinaattori, ammatillinen erityisopettaja Camilla Lindy. 

 

Toimintaa koko viikon ajan

Opiskelijoita kevätseurantaretkellä

Erilaisia aktiviteetteja oli viikon aikana tarjolla yli 20, joiden suunnitteluun ja toteutukseen osallistui järjestökumppaneita, vaikuttajia sekä Liven omaa henkilöstöä ja opiskelijoita. Liven opiskelijat pääsivät osallistumaan lukuisiin toiminnallisiin työpajoihin, kuten nikkaroimaan linnunpönttöjä, oppimaan lajittelutaitoja sekä työstämään käyttöesineitä muovijätteestä. Työpajojen lisäksi tarjolla oli mm. luontoretkiä, vegaaniruokien maistatusta, paneelikeskusteluja, luentoja, valokuvanäyttely ja hyväntekeväisyyskirppis, jonka tuotto lahjoitettiin Helsingin eläinsuojeluyhdistykselle.

 

 

Keskiössä ajankohtaiset aiheet ja osallistaminen

Viikon aikana saadusta palautteesta nousi esille erityisesti teeman tärkeys ja ajankohtaisuus: ympäristöasioista halutaan oppia lisää ja on hyvä, että aihe saa näkyvyyttä. Sekä henkilöstöä että opiskelijoita osallistavia toteutuksia toivotaan enemmän. Tärkeäksi koettiin sekin, että teemaviikon aikana käsiteltiin rohkeasti myös ympäristöahdistusta ja muita negatiivisia tunteita, joita ympäristön tila saattaa aiheuttaa, vaikka koko viikon lähestymistapa olikin ensisijaisesti ratkaisukeskeinen.

Liven media-alan opiskelija koosti viikosta videon, jonka voit katsoa täältä.

Vaatteita myynnissä hyväntekeväisyyskirpputorilla

 

Kekepakista konkreettisia vinkkejä ilmastokasvatukseen

Ammattiopisto Liven Kekepakkiin on koottu teoriatietoa sekä pieniä ja vähän isompiakin arjen vinkkejä ilmastoviisaaseen opetukseen ja ohjaukseen. Se pienin ja usein myös helpoin askel kestävämpään tulevaisuuteen lähtee omasta arjesta, ja valtaosa vinkeistä onkin Ammattiopisto Liven omalta henkilöstöltä tulleita ideoita. Materiaali on tuotettu Opetushallituksen rahoittamassa KETO - Kestävän tulevaisuuden osaajat –hankkeessa.
Tutustu Kekepakkiin tästä!

 

Hiilikädenjälkiviikon toteutuksen mahdollistivat seuraavat hankkeet:
- KETO – Kestävän tulevaisuuden osaajat (OPH, 2022–2024)
- VET Schools Doing Green (Erasmus+, 2023–2025)
- Yhteiskunnallisten yritysten liiketoimintaedellytysten parantaminen –koordinaatiohanke (ESR+, 2023–2027)

Live investoi kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen myös hanketoiminnan kautta

1 min luettu

Live investoi kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen myös hanketoiminnan kautta

Liven vastuullisuusohjelma perustuu YK:n Agenda 2030-tavoiteohjelmaan ja se on jaoteltu sosiaalisen, taloudellisen sekä ympäristövastuun teemoihin....

Lue lisää
Opiskelu Livessä antoi Alisa Kaskelle valoisan tulevaisuuden: ”Haluan ohjaajana tuoda opiskelijoille sitä, mitä olen itse saanut”

3 min luettu

Opiskelu Livessä antoi Alisa Kaskelle valoisan tulevaisuuden: ”Haluan ohjaajana tuoda opiskelijoille sitä, mitä olen itse saanut”

Peruskoulussa Alisa Kaskea kiusattiin, ja sen vuoksi hänpelkäsi tulevaisuutta ja epäröi, onko hänestä mihinkään. Kiusaamisen aiheuttamien...

Lue lisää