Suomen työllisyyskentällä tarvitaan nyt uusia ratkaisuja, jotka auttavat työttömiä työnhakijoita ja työnantajia löytämään toisensa. Kuntien muodostamat työllisyysalueet vastaavat työllisyys- ja elinvoimapalveluista vuodesta 2025 alkaen, ja niillä on paljon työnsarkaa edessään. Uusi rahoitusmalli haastaa alueita kehittämään aiempaa vaikuttavampia ja kustannustehokkaampia toimintamalleja – tavoitteena on saada samoilla tai jopa niukemmilla resursseilla parempia tuloksia eli auttaa työtä tai tekijää kohtamaan.
Suomalaisella työllisyyskentällä on pitkään hyödynnetty verkostoja ja tilaaja–palveluntuottaja-mallia, joilla ei ole saavutettu riittävän hyviä tuloksia. Työllisyyden parantaminen vaatii laajaa yhteistyötä, jossa useat tahot tuovat yhteen osaamisensa ja resurssinsa. Nyt yhä useampi kunta onkin kiinnostunut innovaatiokumppanuudesta, joilla tavoitellaan uusia kustannustehokkaampia ja vaikuttavampia palveluja. Innovaatiokumppanuus voi olla esimerkiksi työllisyyspalvelu, jossa tilaaja ja palveluntuottajat kehittävät jatkuvasti yhdessä tarjoamiaan palveluja ja huomioivat asiakkaiden ja elinkeinoelämän tarpeet.
Innovaatiokumppanuuden ydin on tasavertaisessa kumppanuudessa, yhteiskehittämisessä ja kokeilukulttuurissa. Kun kaikki laittavat osaamisensa peliin, työllisyyden opit saadaan koottua yhteen, päällekkäisyydet karsitaan ja asiakas saa parhaan avun työllistymiseensä. Siinä missä tilaaja–palveluntuottaja-mallissa saatettiin jatkaa vuosia samalla kaavalla, innovaatiokumppanuudessa kurssia korjataan jatkuvasti tulosten ja palautteen perusteella. Innovaatiokumppanuus on myös erittäin hyvä keino huomioida työnantajia entistä paremmin.
Innovaatiokumppanuudessa on kaikkien osapuolten etu, että työnhakija ja työnantaja löytävät toisensa mahdollisimman nopeasti. Tämä näkyy lopputuloksissa: kun tavoitteet ovat yhteisiä, resurssit ohjautuvat kestävään työllistämiseen osaoptimoinnin ja tempputyöllistämisen sijaan. Yhteiskehittäminen on jatkuvaa innovointia ja ratkaisujen etsimistä. Avoin tiedon jakaminen, keskinäinen luottamus ja rohkea yhteistyö luovat maaperän uusille innovaatioille.
Onnistuneen innovaatiokumppanuuden seurauksena
työnhakijat pääsevät nopeasti ja sujuvasti työmarkkinoille.
työnantajat saavat tarvitsemaansa työvoimaa tehokkaasti
kunnat säästävät rahaa ja kasvattavat alueellista elinvoimaa
Suomessa on enemmän tuottavaa työtä ja kilpailukykyä.
Vaikka innovaatiokumppanuus on erinomainen tapa edistää työllisyyttä, sen toteuttaminen voi tuottaa päänvaivaa. Kokemuksemme mukaan yhteistyötä voivat vaikeuttaa toimijoiden toisistaan poikkeavat tavoitteet, toimintakulttuurien erot ja muutosvastarinta. Nämä haasteet on kuitenkin mahdollista välttää. Strateginen konsultointi auttaa innovaatiokumppanuutta harkitsevia työllisyysalueita saavuttamaan tavoitteensa tehokkaammin.
Me Livessä autamme työllisyysalueita toteuttamaan innovaatiokumppanuuden, jolla työttömät työnhakijat työllistyvät mahdollisimman nopeasti ja kestävästi. Konsultoinnissa tutustumme työllisyysalueen erityispiirteisiin ja tuomme näkökulmia siihen, millainen yhteiskehittäminen voisi toimia juuri heille. Jaamme oppejamme ja kokemuksiamme innovaatiokumppanuudesta ja yhteiskehittämisestä palveluntuottajan näkökulmasta. Pohdittavia kysymyksiä voivat olla:
Uudistamme työllisyydenhoitoa kuntien kanssa pitkäjänteisissä kumppanuuksissa, joissa innovoimme uusia toimintamalleja tasavertaisina toimijoina. Innovaatiokumppanuuksia olemme toteuttaneet onnistuneesti niin Helsingin kaupungin kuin Tampereen kaupungin kanssa, ja haluamme jakaa osaamistamme muidenkin hyödyksi.
Parempi työllisyys rakennetaan yhteistyöllä. Ota yhteyttä ja kysy lisää!
Amanda Tammivirta, johtaja, työllisyys- ja kasvupalvelut
p. 040 662 7714, amanda.tammivirta@inlive.fi