Venäjän hyökkäyssodan jälkeen Suomeen on saapunut kymmeniä tuhansia ukrainalaisia. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan heistä palkansaajina on Suomessa noin 7800, ja osa on työllistynyt palvelualalle, kuten siivousalan tehtäviin. Vaikka siivousalan työtehtävät saattavat olla usealle tuttuja, moni ukrainalainen tarvitsee kieli- ja kulttuurivalmennusta sopeutuakseen suomalaiseen yhteiskuntaan.
Tätä varten Jatkuvan oppimisen keskus on myöntänyt rahoitusta muun muassa Ammattiopisto Livelle, jonka myötä Live on tarjonnut lyhytkoulutuksia eri toimialojen yrityksille. Yksi koulutuksiin osallistunut yritys on pääkaupunkiseudulla toimiva KTN Siivouspalvelut, jonka kuusi ukrainalaista työntekijää ovat osallistuneet valmennukseen.
Lyhytkoulutuksessa on keskitytty erityisesti kielivalmennukseen. Kevättalven aikana työntekijät ovat tutustuivat työnantajan toiveesta erilaisiin teemoihin kuten, työterveyteen, puhdistusalan liittyvään työturvallisuuteen ja ergonomiaan sekä työelämään liittyvään lainsäädäntöön. Työntekijöiden oma vahva toive oli, että koulutuksen aikana käsiteltäisiin myös asiakaspalveluun liittyvää arkikieltä. Palaute on ollut positiivista.
– Todella mielenkiintoiset ja viihtyisät tunnit. Joka kerta saamme paljon uutta tietoa sekä suomen kielestä että työelämästä. Jokainen pieni askel auta tuntea oloni itsevarmemmaksi suomalaisessa yhteiskunnassa, kertoo yksi lyhytkoulutuksiin osallistunut.
Koulutukset järjestetään hybriditoteutuksena siten, että osa tehtävistä suoritetaan verkossa ja osa työpaikalla koulutuspäivinä. Osaaminen myös tunnistetaan ja koulutuksen päätteeksi saa osaamispisteitä. Opiskeluaika on myös työaikaa, josta saa palkkaa.
KTN Siivouspalveluiden tuotepäällikkö Jonne Syrjälän mukaan kevään koulutukset ovat menneet hyvin ja jatkoa on suunniteltu tulevalle syksylle. Lyhytkoulutukset eivät ole yritykselle tärkeitä vain työsuoritteen vuoksi – kysymys on sosiaalisesta vastuusta ja sen toteuttamisesta, jotta ukrainalaiset pääsevät kiinni suomalaiseen yhteiskuntaan.
– Olemme tukeneet työntekijöitämme myös elämän perusasioissa, kuten sähkösopimusten tekemisessä ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Myös tällä tavoin haluamme luoda heille turvallisen kokemuksen työskennellessään meillä.
Syrjälän mukaan luottamussuhteen rakentaminen on tärkeä prioriteetti ja se näkyy myös työn tuloksissa.
– Tulosten lisäksi näen, että rakentamalla luottamusta, rakennamme myös parempaa yhteiskuntaa, Syrjälä summaa.
Lue lisää ukrainalaisille suunnatuista lyhytkoulutuksista