Ajankohtaista | Live-säätiö

Kaikille sopivia digitaalisia ratkaisuja – taustasta ja lähtötaidoista riippumatta

Kirjoittanut Innolive | 7.1.2025 8:31

Kehittämishankkeet digitaalisten palveluiden edelläkävijyyden tukena

 

Live tuottaa kuntoutus-, työllisyys- ja valmennuspalveluita, joiden tavoitteena on edistää asiakkaidemme työllistymistä, työssä pysymistä ja työssä jaksamista. Yksi esimerkki kehittämishankkeistamme on Varpu-hanke.

Varpu-hankkeen tavoitteena on vähentää nuorten syrjäytymistä matalan kynnyksen palveluita ja toimintatapoja kehittämällä. Hanke on käynnistynyt keväällä -24 ja valmennustoiminta on hyvässä vauhdissa.  Hanke toimii Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueella. Tuloksena syntyy yhtenäinen palvelupolkumalli, jonka osana on etäkuntoutuksen ja digitaalisten ratkaisujen kehittäminen. Hankkeen digitaalisena alustana toimii monipuoliseen yhteistyöskentelyyn soveltuva Howspace. Toistaiseksi valmennuksessa on käytetty digitaalisista välineistä päiväkirjamaista sekä asynkroninen työskentelyä, jossa valmennuskertojen teemat tallennetaan tai tapaamisten välillä voidaan vaihtaa kuulumisia Howspaceen. Hankkeessa pilotoidaan etämuotoista valmennusta, sekä yksilö että ryhmämuotoisena.

 

Etävälitteisen työskentelyn edellytykset

 

Etämallin toteutumisen kannalta oleellisimpia osia on monia, mutta niistä keskeisimmiksi on koettu digitaidot, digirohkeus ja asenne. Asenteella tarkoitetaan tässä yhteydessä myös oppijan tai kuntoutujan lisäksi valmentajan tai opettajan asennetta digitaalisiin ratkaisuihin. Esimerkiksi kameran ja mikrofonin avaaminen voi kaatua teknisiin taitoihin vaikkapa sovelluksen käyttöoikeuksien myöntämisen muodossa, mutta myös psykologisen turvallisuuden puutteen kautta kuvan ja äänen jakaminen voi olla ylittämätön este.

Hyväksi käytännöksi on koettu polku yksilövalmennuksesta parityön kautta ryhmätyöskentelyyn. Myös aiheiden teemoittamisessa voidaan käyttää progressiota eli aloittaa tutustuminen ja luottamuksen luominen yleisaiheiden, kuten sään, urheilun tai kulttuurin kautta henkilökohtaisempiin teemoihin.

Toimivat laitteet ja vakaa nettiyhteys ovat välttämättömiä valmennuksen sujuvuuden kannalta. Myös suunnitelma yhteyden katkeamisen varalta on syytä olla.

Varpun kaltaisessa matalan kynnyksen valmennuksessa esimerkiksi työnhaun prosessimainen luonne on helppo pilkkoa osiin tehtäväksi. Selkeän teeman on huomattu helpottavan eriaikaista digitaalista työskentelyä.

 

Howspace kuntoutus- ja valmennustoiminnan työkaluna

 

Howspacen etuna on intuitiivinen käytettävyys ja kerran saavutettaviksi suunniteltujen materiaalien skaalattavuus, joka on mahdollista yhdellä napinpainalluksella. Valmentajan on tärkeää huomioida tietosuoja ja tietoturva etukäteen sekä fyysisessä että digitaalisessa ympäristössä. Howspacea voi myös käyttää monenlaisilla laitteilla ja eri kirjautumistavoilla:

 

”Howspace on siitä hyvä, että siihen voi kirjautua haravanvarrellakin”

- Tohtori Jari Laru

 

Howspacen avulla on helppo ottaa videopuheluyhteys tietoturva ja tietosuoja huomioiden. Asiakkaan ei tarvitse hallita useampaa työkalua, sillä etätapaaminen, itsenäinen työskentely, materiaalien jako ja viestinvaihto tapahtuu kirjautumalla yhdelle selainpohjaiselle alustalle. Edellytykset ovat toimiva laite, sähköpostiosoite ja nettiyhteys.

 

Onko etäkuntoutus vaikuttavaa ja miten osallistujamme ovat kokeneet sen?

 

Olemme saaneet positiivista palautetta etäkuntoutuksesta ja digitaalisista alustoistamme. Asiakkaat pitävät digitaalisia alustoja helppokäyttöisinä ja selkeinä. Kuntoutus kulkee mukana vaikka kännykässä ja mukautuu arkeen.

 

”Howspacen materiaali on käytössä koko kuntoutuksen ajan ja näin asioita tulee mietittyä enemmän myös tapaamispäivien välillä.”

- Asiakas

 

Myös Kelan rahoittama tuore tutkimus etänä toteutettavasta kuntoutuksesta toteaa, että etäkuntoutuksella voidaan päästä yhtä hyviin tuloksiin, kuin perinteiselläkin kuntoutuksella. Vaikuttavuus toimintakykyyn ja elämänlaatuun on todettu hyväksi, mutta kustannusvaikutusten osalta kaivataan lisää tietoa.

Lue lisää: Etäfysioterapian ja etätoimintaterapian vaikuttavuus - helda.helsinki.fi

 

Live-säätiön tulevaisuudennäkymissä digitaalisten palveluiden kehitys jatkuu edelleen. Panostamme digitaalisiin ratkaisuihin jokapäiväisessä toiminnassamme, mutta myös lukuisissa kehittämishankkeissa.

Varpu-hankkeessa keskitytään tulevina vuosina erityisesti kohderyhmälle räätälöityyn, mahdollisimman käytettävään ja saavutettavaan digitaaliseen valmennusympäristöön.

Lue lisää Varpu-hankkeesta: Varpu-hanke (Live-säätiö.fi). Hanketta toteutetaan yhdessä Valo-Valmennusyhdistyksen kanssa ja hanke on Euroopan Unionin osarahoittama.