Kun Kaisa Tossavainen oivalsi, ettei hänen tarvitse määritellä omaa identiteettiään muiden tai yhteiskunnan asettamien odotusten kautta, hän koki valtavaa helpotusta hyväksymällä itsensä juuri sellaisena kuin on. Täsmätyökykyisenä.
Toukokuisena perjantaina Tossavainen on TEAK-kuntoutuksen päätöskäynnillä, jossa hänen on määrä keskustella työhönvalmentajansa kanssa lähitulevaisuuden tavoitteista ja suunnasta. Tilanne on hyvä, sillä Tossavainen on saanut palkkatuetun työpaikan kehitysvammaisten päivätoiminnassa kädentaitojen ohjaajana. Jatkoakin on mahdollisesti luvassa.
Kaisa Tossavaisen matka on ollut pitkä, mutta sen aikana hän on oppinut itsestään paljon. Vuosi sitten alkaneessa valmennuksessa konkreettisina taitoina on harjoiteltu esimerkiksi työhakemusten tekemistä, sillä Tossavaisen aikaisemmat kokemukset olivat pitkälti vuosikymmenten takaa.
Työnhakutaitojen lisäksi Tossavainen on löytänyt omalla henkilökohtaisella kuntoutumisen polullaan oman itsensä - tunnistanut vahvuuksiaan ja toisaalta oppinut hyväksymään itsensä sellaisena kuin on. Tämän oivaltamiseksi hänellä meni vuosia – ellei jopa vuosikymmeniä.
Tossavainen sanoo olevansa täsmätyökykyinen. Hän kuormittuu helposti vuorovaikutustilanteissa ja tarvitsee paljon palautumisaikaa työpäivän jälkeen. Taustalla on useita loppuun palamisia ja masennusjaksoja. Ensimmäisen kerran hän uupui ollessaan töissä tekstiilimuotoilun tuntiopettajana.
- Kouluttauduin aikanaan ammattikorkeakoulussa muotoilijaksi ja pääsin töihin unelma-alalleni. Silti väsyin ja en silloin ymmärtänyt, että uuvun sosiaalisista kontakteista. Koin huonommuuden tunnetta, kun en pystynyt vastaamaan työelämän odotuksiin, Tossavainen kertoo.
Tossavaisen mukaan alan työllisyystilanne on hankala ja palkkaus on heikkoa. Kesäisin hän oli työttömänä ja sitä aikaa Tossavainen kuvailee erittäin raskaaksi taloudellisen epävarmuuden vuoksi.
Tossavainen suoritti toisen korkeakoulututkinnon ajatellen, että asiat korjaantuvat alaa vaihtamalla valmistuen bioanalyytikoksi, mutta uupumus ja siitä seurannut masennus vei työkyvyn jälleen kerran.
- Työharjoittelu ja kesätyöaikana huomasin, että tämä työ on liian kuormittava työ, sillä silloisessa työpaikassa oli aina kiire ja haettiin vain tehokkuutta.
Valmistumisen jälkeen Tossavainen jäi äitiyslomalle ja samaan aikaan masennuksen vuoksi sairaslomalle. Sairaslomapäivien päätyttyä työkyky ei kohentunut, jolloin KELA ohjasi hänet ammatilliseen kuntoutusselvitykseen, josta matka jatkui Liven tuottamaan TEAK-kuntoutukseen.
(Kuvassa Kaisa Tossavainen ja Liven työhönvalmentaja Annamari Paussoi / Kuva: Live-säätiö)
“Meitä täsmätyökykysiä on paljon, jotka olisivat valmiita osa-aikaiseen työhön. Väittäisin, että me teemme yhtä hyvin töitä kuin kuka tahansa muukin.”
Tossavainen koki syyllisyyttä työttömyydestä. Yhteiskunnan tavoitteet ja toisaalta korkeat odotukset omasta työkyvystä tuntuivat ristiriitaisilta.
- Sairaslomalla ollessani ajattelin, että minulla ei ole oikeutta tehdä mitään minulle merkityksellisiä asioita, kuten pihatöitä, koska se olisi yhteiskunnan mielestä väärin. Odotukset tuntuivat todella kovilta enkä sallinut itselleni mieltä virkistäviä asioita. Koin olevani alempiarvoinen ja huono ihminen, kun en kyennyt vastaamaan yhteiskunnan odotuksiin.
TEAK-kuntoutuksessa Tossavainen oivalsi sen, ettei hänen tarvitse olla sen enempää kuin mitä tällä hetkellä on - se on auttanut löytämään oman paikkansa työelämästä ja olemaan sinut odotusten kanssa. Hänen henkilökohtainen työhönvalmentaja Annamari Paussoi näki Tossavaisessa paljon hyvää.
- Kaisa on tehnyt tosi ison työn kuntoutuksen aikana. Hän tuli sellaisessa tilanteessa, että koki olevansa alempiarvoinen eikä ollut itseluottamusta. Aika paljon antoi ulkopuolisten ihmisten määrittää omaa identiteettiä ja mitä elämältä tavoittelee. Hän oli alusta asti hyvin avoin keskustelemaan monesta eri näkökulmasta. Näin paljon potentiaalia työelämää katsoen. Kaisan täytyi löytää sellainen työ ja sellainen yhteisö, jossa hänen osaamistaan arvostetaan. Päästä kokemaan, että hänestä on tähän ja hän onnistuu ja kykenee tekemään tätä työtä. Pystyy hyväksymään sen, että työelämään kuuluu myös hankalia asioita, Paussoi sanoo.
Tossavainen toivoo, että työttömyyttä ei katsottaisi mustavalkeasti sen mukaan onko ihminen työkykyinen tai työkyvytön. Arvioidaan, että Suomessa on 60 000 täsmätyökykyistä, joilla on aito halu ja tahto päästä kiinni työelämään. Työtehtäviä tai –aikoja on mukautettava työntekijälähtöisesti. Tossavainen kokee kiitollisuutta siitä, että hänen nykyinen esihenkilönsä kuuntelee ja joustaa, kun sille on tarvetta. Työviikko on nyt neljäpäiväinen.
- Meitä täsmätyökykysiä on paljon, jotka olisivat valmiita osa-aikaiseen työhön. Väittäisin, että me teemme yhtä hyvin töitä kuin kuka tahansa muukin. Uskon myös siihen, että kun saamme palautua sopivalla tavalla, olemme myös yhtä tehokkaita – ellemme jopa tehokkaampia työtehtävissämme.
“TEAK on tuonut varmuutta tähän päivään”
Tossavainen kertoo, että nyt kun työelämä ja arki on tasapainossa, hän kokee olevansa energinen ja läsnä sekä työpaikalla että kotonaan. Myös sairaslomat ovat taakse jäänyttä aikaa. Myös vapaa-aika tuntuu tällä hetkellä palkitsevalle, kun työelämä antaa hänelle sopivaa aktiviteettia arkisin.
TEAK-kuntoutus on nyt päättynyt ja Tossavainen kokee olevansa valmis katsomaan tulevaisuuttaan pidemmälle, kun hän tuntee omat vahvuutensa ja toisaalta haasteensa.
Tulevaisuudenkuva on hyvä. Tiedän ja tunnistan voimavarat työntekijänä. Tiedän vahvuuteni mitä voin markkinoida selkä suorana ja työnhakuprosessi on päivitetty. TEAK on tuonut varmuutta tähän päivään ja tietoa omista kyvyistä ja omasta jaksamisesta. Minulla on raamit missä kulkea ja toimia.
Vaikka Tossavainen joutui jättämään bioanalyytikon työt taakseen, hän ei kuitenkaan ole vielä kuopannut unelmiaan koulutusta vastaavasta työstä.
- Unelmatyöni olisi patologialla laboratoriossa bioanalyytikkona. Ottaisin sellaisen mielelläni vastaan ja kokeilisin!