Kun Leena Korhonen rikkoi selkänsä, alkoi pitkä työttömyyskierre. Työttömyys päättyi vasta siihen hetkeen, kun hänet kohdattiin työnhakijana ensimmäistä kertaa ihmisenä työllistämistä edistävässä ammatillisessa kuntoutuksessa. Korhonen työskenteli vielä edellisen vuosikymmenen alussa sote-alalla, mutta selkähaasteet veivät hänen työskentelymahdollisuutensa.
– Työttömäksi jääminen tuntui kurjalta. Kovien kipujen vuoksi liikkuminen oli vailkeaa ja elämä "kutistui" neljän seinän sisään ja tämä johti masennukseen. Eikä haasteet henkilökohtaisessa elämässä varsinaisesti helpottanut tilannetta. Kokeilin hetken aikaa puhelinmyyntityötä, työskentelyä taksinvälittäjänä ja opiskelua, mutta terveys ei tätä silloin kestänyt. Ravasin lääkärillä ja aina vaan määrättiin uutta lääkettä toimimattoman lääkkeen tilalle, mutta lääkkeet eivät auttaneet tilanteeseeni.
Korhosen mukaan TE-toimisto väläytteli jopa työkyvyttömyyseläkkeelle jäämistä, koska sopivaa työtä ei löytynyt. Hän oli tuolloin alle 40-vuotias.
– Kun määräaikainen työsuhde taksinvälittäjänä päättyi, minusta tuntui, että työkkäri hylkäsi minut. Ei löytynyt sopivaa työpaikkaa tai koulutusmahdollisuutta. Sitä vain päiviteltiin sitä suunnitelmaa.
Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus auttoi takaisin työelämään
Korhonen siirtyi työvoimatoimiston luukulta kuntakokeiluun, josta hänet ohjattiin ammatilliseen kuntoutusselvitykseen. Hän koki, että kuntakokeilu tarjosi työvoimatoimistoa tiiviimpää tukea työllistymiseen ja kuntoutukseen.
Ammatillisen kuntoutuksen myötä matka jatkui Kelan kustantamaan ja Live-säätiön tuottamaan TEAK-kuntoutukseen eli työllistymistä edistävään ammatilliseen kuntoutukseen, jonka tavoitteena on löytää sopiva työ- tai opiskelupaikka. Korhonen halusi päättää pitkän työttömyysputkensa ja päästä mahdollisimman nopeasti työelämään – ja niin myös kävi, kun työkokeilupaikka löytyi Setlementti Puijolasta. Tätä kertoessaan Korhonen hymyilee leveästi. Työkokeilun jälkeen Korhonen työllistyi palkkatuella avustavaksi ohjaajaksi Setlementti Puijolaan kouluvuoden ajaksi.
– Työllistymistä edistävässä ammatillisessa kuntoutuksessa koin, että minua kuunneltiin ensimmäistä kertaa. Työhönvalmentaja Annamari Paussoi ymmärsi tavoitteeni ja haasteeni. Siitä muodostui käsitys, millaista työtä pystyn tekemään.
TEAK:n päätyttyä Korhonen sai töitä Setlementti Puijolasta vastuuohjaajana. Tänä syksynä hän aloitti myös nuoriso- ja yhteisöohjaajan opinnot STEP-koulutuksessa. Merkitys elämään on rakentunut uudelleen, kun hänet on kohdattu aidosti ihmisenä, eikä minään tilastolukuna.
– Tämä on huomattava ero muutaman vuoden takaiseen tilanteeseeni. Setlementiltä ja työyhteisöltä on tullut hyvää, rohkaisevaa ja positiivista palautetta työstäni. Tämä tuntuu omalla kohdallani niin oikealta.
Työllistymistä edistävästä ammatillisesta kuntoutuksesta hänellä on vain hyvää sanottavaa.
– Voin ehdottomasti suositella TEAK:ia, sillä minulle jäi siitä todella positiivinen kokemus. Minut otettiin vastaan omana itsenäni, juuri sellaisena kuin olen; täydellisen epätäydellisenä. :D Sillä on iso merkitys, että kemiat kohtaavat ohjaajan kanssa ja että hän ymmärtää tarpeet ja muut.
Korhonen ei ole enää samalla tavalla huolissaan tulevaisuudestaan. Määräaikainen työsuhde jatkuu ensi kevääseen asti, ja opinnot jatkuvat siitä huolimatta vielä vuoden. Elämä näyttää nyt elämisen arvoiselta.
Työllistymistä edistävä ammatillinen eli TEAK on jatkossa Työkokeilu ja työhönvalmennus -palvelu
Työkokeilu ja työhönvalmennus työelämään kiinnittymisen tukena palvelu alkaa 1.1.2025, ja Live on yksi Kelan palveluntuottajista. Live tuottaa uudistuneen palvelukuvauksen Työkokeilu- ja Työhönvalmennus -palveluita 1.1.2025 alkaen Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Porvoossa, Tampereella, Seinäjoella, Oulussa, Kuopiossa ja Joensuussa
Kuntoutuksessa on kaksi linjaa: työkokeilu ja työhönvalmennus.
Työkokeilussa asiakas kokeilee työntekoa valitsemallaan työpaikalla ja saaa samalla ohjausta ja tukea työhönvalmentajalta. Työkokeilu sopii erityisesti henkilöille, jotka haluavat selkeyttää suunnitelmiaan tulevaisuuden ammatti- tai opiskeluvalinnan suhteen.
Työhönvalmennuksen tavoitteena on löytää palkkatyö tai tukea toimimista yrittäjänä. Työhönvalmennus sopii henkilöille, jotka hyötyvät tehostetusta tuesta työpaikan etsimiseen, mahdolliseen työnmuotoiluun tai yrittäjänä toimimiseen tai yritystoiminnan käynnistämiseen.
Voit tutustua Työkokeilu- ja työhönvalmennukseen täältä.