Maistuisiko sinulle lounas, joka edistää niin erityisnuorten kuin ympäristönkin hyvinvointia? Kalliolaisen Waste & Feast -hävikkiravintolan keittiöstä kantautuu perunamuusin tuoksu. Työvaatteet vain viuhahtavat, kun Ammattiopisto Liven TUVA- ja TELMA-opiskelijat – heidän joukossaan Mio, Oskar ja Niko – kohtaavat asiakkaita, kokkaavat ja pyyhkivät pöytiä.
Waste & Feast -ravintolassa hyödynnetään kauppojen, tehtaiden ja tukkujen hävikkiaineksia ja valmistetaan niistä maistuvaa kotiruokaa. Samalla ravintola tarjoaa työkokeilupaikkoja, palkkatukitöitä sekä valmennusta nuorille, jotka etsivät paikkaansa työelämässä. Liveläisiä työharjoittelussa opastanut ohjaaja-kokki Matias Karti kiittää opiskelijoita erinomaisesta työstä.
”Liveläiset ovat reippaita tyyppejä, joilla on loistava energia. He tarttuvat hommiin ja pyytävät aktiivisesti lisää tehtävää. Olemme olleet heihin erittäin tyytyväisiä", Karti kertoo.
Liveläisten työharjoittelu kestää kuusi viikkoa ja kuuluu TUVA- ja TELMA-koulutuksiin. Tutkintoon valmentavassa koulutuksessa tutustutaan eri ammatteihin, harjoitellaan opiskelutaitoja ja etsitään itselle sopivaa polkua työelämään. Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa puolestaan opiskellaan jokapäiväisiä arjen taitoja ja opitaan toimimaan yhteiskunnassa.
– Harjoittelun aikana olen esimerkiksi pilkkonut perunoita, laittanut astioita tiskiin ja pyyhkinyt pöytiä. Erityisesti olen tykännyt olla keittiössä, sillä siinä on jotain rauhoittavaa. Lisäksi olen oppinut yhteistyötaitoja. Aika näyttää, onko ravintola-ala oma juttuni, TUVA-opiskelija Mio kertoo.
Ravintola-alan työtehtävissä tarvitaan tarkkuutta ja huolellisuutta. Mio puhdistaa pöytiä aamulla ennen lounasajan alkua.
Vahvuudet esiin ja taidot käyttöön
Työharjoittelun aikana opiskelijat ottavat haltuun ravintola-alalla tärkeitä asioita, kuten asiakaspalvelua, ruoan valmistamista, astia- ja pyykkihuoltoa sekä kierrätystä. Waste & Feastissa he harjoittelevat myös valmistamaan ruokaa ekologisesti, mistä on hyötyä niin ravintola-alalla kuin kotikokkauksesssakin.
Ravintola-alan taitojen lisäksi opiskelijat oppivat kaikilla aloilla tarvittavia työelämätaitoja: itseohjautuvuutta, omatoimisuutta ja työyhteisössä toimimista. Harjoittelun aikana he ovat osa henkilökuntaa siinä missä muutkin. Samalla he voivat huomata omat vahvuutensa, kertoo Liven ohjaaja Heidi Lille.
– Opiskelijat ovat tehneet hommia ihan huipusti. He tulevat hyväntuulisina töihin, antavat motivaationsa näkyä ja hoitavat mieluisat ja ei-mieluisat tehtävät hienosti. On tärkeää, että nuoret saavat käyttää vahvuuksiaan ja löytää oman juttunsa, sanoo Lille ja kiittää ravintolaa lämpimästä vastaanotosta ja loistavasta yhteistyöstä.
Monet erityisnuoret tekevät Lillen mukaan huippujälkeä esimerkiksi tarkkuutta vaativissa työtehtävissä. Tehtävien räätälöinti yksilöllisesti voi auttaa nuorta oppimaan uutta ja saamaan ”tässä mä oon tosi hyvä” -kokemuksen.
Oikeat tekniikat, ystävällisyys ja hyvä kunto vievät pitkälle
TUVA-opiskelija Niko on ehtinyt harjoittelun aikana tehdä töitä niin kassalla, keittiössä kuin astiahuollossakin. Hän kertoo pitäneensä kovasti kaikista työtehtävistä.
”Voisin hyvin kuvitella, että työskentelisin tulevaisuudessa ravintola-alalla. Olen oppinut, että ravintolatyössä tarvitsee ystävällisyyttä, kohteliaisuutta ja motivoituneisuutta. Lisäksi pitää liikkua säännöllisesti, jotta työtä jaksaa tehdä”, Niko kertoo.
TUVA-opiskelija Oskar puolestaan sanoo, että etenkin buffetravintolassa työskentely voisi olla kiinnostavaa. Hän on Mion ja Nikon tavoin muun muassa pilkkonut vihanneksia, tiskannut ja palvellut asiakkaita.
– On ollut mukava oppia erilaisia tekniikoita, joiden avulla työtehtävät hoituvat nopeammin ja paremmin. Silloin ei tarvitse stressata, vaan voi keskittyä tekemiseen, Oskar sanoo.
Harjoittelun jälkeen liveläiset jatkavat taas yhtä kokemusta rikkaampana kohti opintoja ja työelämää – ja hävikkiruoan hyödyntäminenkin hoituu!