Live-säätiön paneelikeskusteluun SuomiAreenalla osallistui Koneen hallituksen varapuheenjohtaja Jussi Herlin. Hänet tunnetaan monimuotoisemman työelämän sanansaattajana, jolla on kokemusta sosiaalisen, taloudellisen ja ekologisen vastuun johtamisesta globaalissa liiketoimintaympäristössä.
Paneelikeskustelussa pohdittiin monimuotoisuuden mahdollisuuksista työelämässä ja haastoimme keskustelun päätteeksi työnantajat ottamaan huomioon yksilöllistä tukea tarvitsevat työntekijät, jotta kaikki 65 000 täsmätyökykyistä työnhakijaa pääsisivät osaksi suomalaista työelämää ja yhteiskuntaa.
Herlinin mukaan on tärkeää, että keskustelu monimuotoisuudesta kasvaa ja kehittyy Suomessa. Samaan aikaan termit kuten monimuotoisuus ja täsmätyökyky tulevat entistä useamman tietoisuuteen.
- Sanasto kehittyy tosi paljon ja tämä on tällainen matka, jonka alussa saa selittää termejä auki. Me luomme sanojen kautta yhteistä ymmärrystä.
Hallitustyötä tekevä Herlin myöntää, ettei hän ei ole kohdannut itse henkilökohtaisesti syrjintää työelämässä. Tämä on vaatinut häneltä aktiivista ajattelua ja työtä asettua toisen ihmisen saappaisiin.
- Emme voi tarkastella asiaa vain omien kokemustemme kautta, vaan se vaatii empaattista ajattelua ja asettumista toisen ihmisen asemaan. Se on kuitenkin meidän kaikkien yhteinen velvollisuus ja vastuu kehittää ajatteluamme empaattisemmaksi, Herlin kertoo.
Jotta suomalainen työelämä olisi nyt ja tulevaisuudessa entistä monimuotoisempi, Herlin näkee, että yhteiskunnassamme olisi syytä tarkastella avoimesti ja kriittisesti työn vaatimuksia.
- Ajattelua on laajennettava muihinkin täsmätyökykyihin liittyviin ominaisuuksiin. Tarvitaanko tehtävään tiettyä ominaisuutta vai ei ja osataan kyseenalaistaa (nykyistä) ajattelua, hän pohtii.
Kone toimii kansainvälisillä markkinoilla palveluineen ja tuotteineen. Herlin nosti paneelikeskustelussa esille konkreettisen esimerkin siitä, miksi monimuotoisuuden huomioiminen työyhteisössä on tärkeää.
- Työskennellessämme Intiassa Delhin metrossa, huomasimme naisten käyttävän huomattavasti useammin rullaportaiden sijaan hissiä, sillä sariin [naisten kansallisvaate] pukeutuvat henkilöt kokivat liukuportaat pelottavaksi vaatteen kiilautumisvaaran vuoksi. Tämä haaste oli meidän luonnollisesti taklattava.
Herlin muistuttaa tämän oppimiskokemuksen myötä, että monimuotoisuus mahdollistaa rikkaamman ajattelun tiimeissä ja kokonaisvaltaisemman ymmärryksen erilaisista kulttuurisista ominaispiirteistä.
- Koneen tavoitteena on olla yhtä monimuotoinen kuin palvelemamme asiakkaat, Herlin summaa.