2 min luettu
Ohjaaja Sami Kujala työskentelee hyvien puolella ja hyvien kanssa
Kolme vuotta sitten Sami Kujala ajoi raitiovaunua ja mietti, olisiko uuden työn aika. Aiemmin Kujala oli kouluttautunut musiikkipedagogiksi,...
2 minuutin luku
Ammattiopisto Live 24.4.2025 7:30
Peruskoulussa Elisa ”Lilli” Lindbergin elämä täyttyi harmaan sävyistä. Ahdistus, masennus ja paniikkikohtaukset piinasivat häntä, ja koulu sujui huonosti. Lindberg lintsasi paljon ja joutui suorittamaan oppivelvollisuutensa loppuun kotona.
Yhdeksännen luokan jälkeen hän kokeili lukiota, työllistämistä edistäviä kursseja ja työharjoitteluja. Jaksaminen ei kuitenkaan riittänyt mihinkään, ja kaikki jäi kesken. Nuorisopsykiatrian päivätoiminnassa Lindberg sai vinkin Ammattiopisto Liveä edeltäneestä Keskuspuiston Ammattiopistosta, haki ja pääsi opiskelemaan merkonomiksi.
– Livessä aikuiset kysyivät, mitä he voisivat tehdä, jotta jaksaisin suorittaa opintoni loppuun. Koin, että he ottivat minusta oikeasti kopin. Sain tarvitsemiani tukitoimia ja minulle sopivia, rauhallisia harjoittelupaikkoja, joihin voimavarani riittivät, Lindberg kertoo.
Erityisen tärkeä ihminen hänelle oli opinto-ohjaaja, joka patisteli kouluun ja ylipuhui Lindbergin jatkamaan opintoja, kun hän meinasi keskeyttää ne. Sopivan tuen ja onnistumisten kokemusten ansiosta Lindbergin vointi parani. Hän valmistui merkonomiksi tavoiteajassa, alkoi tehdä keikkatöitä ja lähti opiskelemaan sosiaalialaa.
– Ammattikorkeakoulussa rakastuin vammaisalaan ja huomasin, että lahjani ja vahvuuteni sopivat ihmisten kanssa tehtävään työhön hyvin. Opin, että työstä voi nauttia ja että voin aidosti muuttaa toisten ihmisten elämää paremmaksi, Lindberg muistelee.
Ympyrä sulkeutui, kun Lindberg alkoi työskennellä Ammattiopisto Liven TELMA-ryhmässä Helsingin Tenholantiellä. TELMAn eli työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen tavoitteena on, että opiskelija oppii töissä ja kotona tarvittavia taitoja sekä löytää sopivan työn tai työtoimintapaikan.
Livessä henkilöstöä kannustetaan sisäiseen kehittymiseen ja tehtävistä toiseen siirtymiseen mahdollisuuksien mukaan. Lindbergkin siirtyi hiljattain työpainotteiseen TELMA-ryhmään, jossa keskitytään toimintakyvyn parantamiseen tekemällä käytännön työtä. Ryhmässä opiskelija saa vahvaa tukea oppimiseensa.
Minusta ei koskaan tule mitään, Lindberg ajatteli nuorena. Silloin hän koki epäonnistuneensa elämässä ja puhui rumasti itselleen. Siksi hän ymmärtää hyvin opiskelijoita, jotka kamppailevat esimerkiksi mielenterveyden haasteiden kanssa. Vaikeat kokemukset auttavat häntä joka päivä tukemaan opiskelijoita.
– Kerron opiskelijoille, että minäkin epäilin nuorena itseäni, mutta löysin lopulta paikkani. Valan heihin uskoa siihen, että elämä voi muuttua paremmaksi ja että heistä voi tulla mitä vain. Autan heitä löytämään oman alansa, ja etenemme yhdessä pienin askelin sitä kohti, Lindberg kertoo.
Kun elämä tuo lunta tupaan, kotiin jääminen voi tuntua ainoalta mahdolliselta vaihtoehdolta. Lindberg tietää, että se ei kannata – ihminen tarvitsee muita ihmisiä ja sisältöä päiviinsä. Hänen mukaansa moni peruskoulun päättänyt nuori on hukassa ja kaipaa rohkaisua ja kannustusta. Jos on ollut pitkään syrjässä, tie koulutukseen ja työelämään käy usein tuetun toiminnan kautta.
– Haluan sanoa nuorille, että työstä voi saada paljon muutakin kuin rahaa: työyhteisön, mielekästä tekemistä ja päivärytmiä. Koen, että työni ohjaajana on mielekästä ja palkitsevaa. Tässä työssä saan vaikuttaa siihen, että nuoret ottavat apua vastaan, jatkavat yrittämistä ja löytävät paikkansa, Lindberg kiteyttää.
”Ohjaajana autan opiskelijoita menemään eteenpäin ja rakentamaan mielekästä elämää. Kun nuori hankkii ammatin ja tekee töitä osa- tai kokoaikaisesti, hän todennäköisesti käyttää vähemmän yhteiskunnan tukia tai sosiaali- ja terveyspalveluja. Kun nuori kuuluu työyhteisöön, hänen ei tarvitse etsiä yhteenkuuluvuuden tunnetta esimerkiksi rikollisuus- ja huumejengeistä.
Koen merkityksellisyyttä ja onnistumisen kokemuksia, kun saan ohjaajana auttaa nuoria. Työ tuo päiviini sisältöä ja pitää aktiivisena, kun tapaan joka päivä työkavereita ja opiskelijoita. Masennusoireet eivät ole vaivanneet minua kahdeksaan vuoteen, ja koen, että työllä on ollut iso vaikutus hyvinvointini kohenemiseen. Olen saanut palautetta siitä, että olen aidosti kiinnostunut opiskelijoista, murran jään vitseilläni ja pysyn rauhallisena haastavissa tilanteissa.”
”Livessä työntekijöitä kannustetaan pitämään itsestään huolta. Työn haasteisiin on saatavilla tukea ja apua. Kun on vaikea tilanne, sairaslomalle jäämistä ei tarvitse pelätä. Kokeilemme rohkeasti uusia asioita, opimme virheistä ja irrottaudumme siitä, mikä ei enää toimi.
Live on iso yhteisö, jossa pidetään paljon yhteyttä yli yksikkö- ja toimipaikkarajojen. Yhteisissä hetkissä jaamme työn ilonaiheita ja haasteita: esimerkiksi TELMAssa työskentelevät pääsevät säännöllisesti jakamaankokemuksiaan ja ideoitaan.
Minulle on selvää, että työni tarkoitus on opiskelijan tukeminen kohti työelämää ja merkityksellistä arkea. Pyrimme tätä päämäärä kohti suunnitelmallisesti. Samoin organisaatiomme viestintä on selkeää ja saavutettavaa.”
”Livessä uusi työntekijä saa vastaansa välittävän ja lämpimän työyhteisön, jossa työ antaa tekijälleen enemmän kuin toimeentulon. Vedämme kaikki yhtä köyttä ja pidämme huolta toisistamme – mukaan vaan!”
2 min luettu
Kolme vuotta sitten Sami Kujala ajoi raitiovaunua ja mietti, olisiko uuden työn aika. Aiemmin Kujala oli kouluttautunut musiikkipedagogiksi,...
3 min luettu
Peruskoulussa Alisa Kaskea kiusattiin, ja sen vuoksi hänpelkäsi tulevaisuutta ja epäröi, onko hänestä mihinkään. Kiusaamisen aiheuttamien...
6 min luettu
Ammattiopisto Liven Tanssialan perustutkinnon alkutaipaleesta on kulunut 20 vuotta. Koulutusalan perustajaopettaja Jari Karttunen ja nykyinen...