Ajankohtaista | Live-säätiö

Puoliso kuoli ja alkoholi vei – Teija tervehtyi työllä 15 vuoden masennuksen jälkeen

Kirjoittanut Live palvelut | 12.9.2023 13:25

Aamun kajastaessa Teija Sainio keittää kananmunat, kuorii perunat ja täyttää sämpylät nälkäisiä lounastajia varten. Kun lounasaika koittaa, hän tarjoilee grillin asiakkaille perunamuusia ja makkarakastiketta ja juttelee heidän kanssaan. Palkitsevasta työpäivästä Sainio saa virtaa vielä pitkälle iltaan.

Aina ei ole ollut näin. Ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen tummat pilvet lipuivat Sainion ylle, ja hänestä tuli kuin varjo entisestä iloisesta itsestään. Työ teleoperaattorin palveluksessa sai jäädä, kun masennus, paniikkihäiriö ja alkoholismi veivät mennessään. Viimeinen musta pisara oli aviomiehen yllättävä kuolema.

– Lipitin olutta yksin kotona ja ajattelin, että minusta ei enää koskaan ole mihinkään. En jaksanut laittaa ruokaa enkä käydä suihkussa. Lapsille hain valmisruokaa kaupasta, työkyvyttömyyseläkkeelle päätynyt Sainio kuvailee synkimpiä vuosiaan.

Lukuisat kuntoutukset ja mielialalääkkeet eivät helpottaneet oloa, ja 15 vuotta kului syvissä vesissä. Elämän suunnan muutti lopulta ystävän vinkki Kelan tarjoamasta työkokeilusta, ja Sainio alkoi miettiä osa-aikatyön aloittamista.

– Paikalliselle grillille etsittiin kahvilatyöntekijää tiskaamaan ja hoitamaan muita juoksevia tehtäviä. Kiinnostuin työstä, mutta pelkäsin, etten pystyisi päihittämään pitkään työelämässä olleita ja minua kokeneempia hakijoita, Sainio sanoo.

Mahdottomasta tuli mahdollista

Ovi innostavaan työpaikkaan avautui, kun Sainio pääsi Liven työllistämistä edistävään ammatilliseen kuntoutukseen, tuttavallisemmin TEAK-kuntoutukseen. TEAK-kuntoutuksen tavoitteena on siirtyä tai palata työelämään tai opiskelemaan sekä löytää itselle sopiva ammatti tai työtehtävä. Yksilöllisesti räätälöitävässä kuntoutuksessa kuntoutuja pääsee kokeilemaan työntekoa ja saa työhönvalmentajan tukea ja ohjausta. Live tarjoaa TEAK-kuntoutusta Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Lahdessa, Turussa ja Kuopiossa.

Työtä grillillä oli muutama tunti päivässä ja tapaamisia työhönvalmentajan kanssa viikoittain. Yhdessä he laittoivat ruokaa ja keskustelivat samalla työstä ja Sainion mieltä painavista asioista.

– Kun aloitin kuntoutuksen, olin edelleen lähes työkyvytön. Toipumistani edisti se, että sain koko ajan työhönvalmentajalta henkistä tukea ja tiesin, että minusta pidetään huolta, Sainio muistelee.

Pikkuhiljaa elämä alkoi saada kirkkaampia sävyjä. Ilo alkoi taas tihkua Sainion päiviin, mieli virkistyi ja kunto koheni. Juominen loppui, kun työ toi elämään kaivattua merkitystä. Neljän seinän sisältä oli kuljettu pitkä matka ihmisten pariin.

– Mahdottomasta tuli mahdollista, kun toivuin työkykyiseksi. Mitä enemmän olin töissä, sitä parempi mieli minulla oli. Ajattelen, että tervehdyin työn avulla, Sainio summaa.

Grillin omistajapariskunta puolestaan oli niin tyytyväinen uuteen työntekijäänsä, että kokeilun loputtua he tarjosivat tälle vakituista ja kokopäiväistä paikkaa. Sainio otti työn innoissaan vastaan. Tehtäväpaletti laajeni ja vastuu kasvoi, kun tiskaamisen lisäksi häntä pyydettiin myös valmistamaan grillin lounasruokia.

 
Työ tuo elämäniloa ja energiaa

Sainio on asiakkaiden luottohenkilö, joka saatetaan soittaa hätiin viikonloppuisinkin. Haastavimpiinkin hetkiin löytyy ratkaisu: mitä epäystävällisempi asiakas on, sitä enemmän hän kiittää ja hymyilee. Kun hymy lopulta nousee asiakkaan kasvoille, Sainio riemuitsee. Ihmisten kanssa juttelemisen lisäksi Sainio saa energiaa käsillä tekemisestä.

– Nautin siitä, että näen kätteni jäljen ja että minusta on hyötyä. Pomoni muistavat aina kiittää hyvästä työstä, mikä auttaa jaksamaan. Onnistumisen ilo tuntuu mahtavalta viidentoista vuoden epäuskon jälkeen, Sainio sanoo.

Masennuksen aikana ”noin kerran kuukaudessa” nauranut Sainio on palannut omaksi iloiseksi itsekseen. Nykyään hän jaksaa tehdä itselleen tärkeitä asioita: touhuta 14- ja 15-vuotiaiden lastensa kanssa, käydä metsässä ja sienestää. Lasten ystävät ovat aina tervetulleita perheen kotiin leipomaan, pelaamaan tai yökyläilemään. Työhönvalmentaja Saija Hilli näkee Sainiossa paljon hyvää ja iloitsee kuntoutuksen tuloksista.

– Teija on kuntoutuksen avulla kehittänyt ammatillista identiteettiään sekä saavuttanut merkityksen arjelleen ja osallisuuden tunteen työyhteisön ja yhteiskunnan jäsenenä. Hänen itsevarmuutensa sekä luottamuksensa omaan tekemiseen ja itsenäiseen päätöksentekokykyyn ovat kehittyneet huomattavasti. Teija on iloinen, osaava ja rohkea nainen. Juuri rohkeus tarttua ja uskaltautua uuden äärelle on osoitus siitä, ettei koskaan kannata antaa periksi. Kuntoutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee sen huomioida ajankohtaisuus ja tarkoituksenmukaisuus. Teijan kohdalla voidaan yhdessä todeta näiden osuneen kohdilleen täydellisesti, Hilli kertoo.

Kun Sainio palasi kesälomalta töihin, vakioasiakas kertoi, kuinka kovasti häntä on odotettu takaisin. Grillin omistajapariskunta puolestaan on sanonut, että he haluaisivat pitää Sainion töissä eläkkeelle asti. Vuosia itsensä tarpeettomaksi kokenut Sainio on saanut huomata, että häntä tarvitaan.

– Kaipasin viisitoista vuotta merkityksellistä elämää ja onnekseni sen sain. Olen mielettömän kiitollinen saamastani avusta ja siitä, että pääsin jaloilleni. Yksin en olisi siihen pystynyt, Sainio sanoo.

Lue lisää Liven työllistymistä edistävästä ammatillisesta kuntoutuksesta

Lue lisää työllistämisen tukimuodoista