Ammatillisen kuntoutusselvityksen tavoitteena on tukea nuoria ja aikuisia työelämään siirtymisessä, siellä jatkamisessa tai töihin palaamisessa. Elämäntilanteet ovat jokaisella yksilöllisiä, ja tavoitteita asetetaan kuntoutuksessa niiden mukaisesti. Liven kuntoutuksen asiantuntijat Sonja Nykyri ja Annamari Paussoi työskentelevät sen eteen, että jokaiselle löytyy oma henkilökohtainen polkunsa.
Sonja Nykyri ja Annamari Paussoi kohtaavat työssään monenlaisia ihmisiä, joilla on erilaiset tarpeet ja haasteet. Yksi saattaa olla nuori aikuinen, joka ei ole vielä löytänyt omaa alaansa ja tarvitsee apua suunnan löytämiseen. Toisen työkyky on heikentynyt sairauden tai vamman vuoksi, ja hän tarvitsee tukea työelämään palaamiseen.
Sekä Paussoi että Nykyri työskentelevät ammatillisessa kuntoutusselvityksessä eli aksen parissa. Omaohjaaja Nykyri kulkee asiakkaan mukana kuntoutuksen aikana ja viitoittaa polkuja kohti asiakkaan tavoitteita ja unelmia. Paussoi puolestaan toimii sosionomina ja ryhmäpäivien vetäjänä.
Jotta unelmia voidaan tehdä todeksi Nykyri ja Paussoi pitävät tärkeänä luottamuksellisen vuorovaikutuksen rakentumista. Moni on kokenut tärkeäksi jo pelkästään sen, että he tulevat kohdatuiksi ja ymmärretyiksi.
-Eräs asiakas koki kiitollisuutta siitä, että hänet on kohdattu juuri sellaisenaan kuin on. Monet hätkähtävät, kun heitä kiitetään avoimuudesta, Paussoi kertoo.
Myös asiakkaiden antama palaute antaa iloa ja jaksamista Paussoin ja Nykyrin arkeen. Nykyri kertoo, että hän on saanut paljon palautetta siitä, että ammatillinen kuntoutusselvitys on selkeyttänyt suuntaa ja antanut työkaluja oman tulevaisuuden rakentamiseksi.
Jotta kuntoutuksessa voidaan saavuttaa hyviä tuloksia, asiakkaan oma motivaatio ja sitoutuminen on tärkeää. Kun asiakas on itse motivoitunut ja sitoutunut kuntoutusprosessiin, hän on todennäköisemmin valmis tekemään tarvittavaa työtä ja saavuttamaan asetetut tavoitteet. Motivaatio voi tulla monista eri lähteistä, kuten halu parantaa omaa toimintakykyä, palata työelämään tai yksinkertaisesti elää parempaa elämää.
Paussoi huomauttaa, että nuorten keskuudessa paine onnistua ja menestyä on joskus liiankin suuri – varsinkin, kun sitä tulee jostain syystä ulkopuolisilta, kuten sosiaalisesta mediasta tai läheisiltä.
- Jokaisella on oma tapansa edetä, ja vaikka tie tulisi jossain vastaan, aina voi vaihtaa suuntaa. Sitä varten me olemme täällä töissä, Paussoi kertoo.
Moniammatillinen tiimi asiakkaan tukena
Ammatillisessa kuntoutuksessa asiakasta tarkastellaan useasta eri näkökulmasta. Moniammatillinen tiimi tekee yhteistyötä asiakkaan kanssa kartoittaakseen hänen vahvuutensa, tarpeensa ja tavoitteensa. Tiimissä on muun muassa lääkäri, psykologi, sosiaalialan asiantuntija, työelämän asiantuntija, toimintaterapeutti ja fysioterapeutti. Jokaisella asiakkaalla on omaohjaaja koko kuntoutuspolun ajan.
Ammatillisen kuntoutusselvityksen ohjelma sisältää henkilökohtaiset haastattelut ja tapaamiset sekä verkostotyötä esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon ja työllisyyspalvelujen kanssa. Ohjelma muodostuu yksilöllisistä tapaamisista ja ryhmäpäivistä. Osa päivistä on mahdollista toteuttaa myös etämuotoisena. Ammatillisen kuntoutusselvityksen kesto tarpeesta riippuen 2-10 päivää. Selvitys voidaan tehdä myös jaksoittain neljän kuukauden sisällä sen alkamisesta.
Ammatilliseen kuntoutusselvitykseen voivat hakea työikäiset henkilöt, joiden työ- tai opiskelukyky ja ansiomahdollisuudet ovat olennaisesti heikentyneet sairauden tai vamman vuoksi. Ammatilliseen kuntoutusselvitykseen hakeudutaan Kelan kautta.
Tutustu Liven ammatilliseen kuntoutukseen tästä