Ammattiopisto Liven tukipalveluiden tavoitteena on, että jokainen opiskelija oppii ja voi hyvin. Tässä juttusarjassa tutustumme opiskelijoiden oppimista ja itsenäistymistä edistävään Helsingin Ruskeasuon asuntolaan. Ensimmäisenä puheenvuoron saavat siellä asuvat opiskelijat.
Asuntolan olohuoneesta kantautuu naurua ja sohvalla loikoilee nuoria. He ovat Ammattiopisto Liven opiskelijoita, jotka harjoittelevat itsenäistä asumista ja valmistautuvat omaan kotiin muuttamiseen. Asuntola sijaitsee Helsingin Ruskeasuolla, ja siellä asuminen on ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijoille maksutonta.
Polkuaan asuntolalaiseksi avaa ensinnä TELMA-opiskelija Tarvo Hein. Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa koulutuksessa opiskellaan jokapäiväisiä arjen taitoja ja opitaan toimimaan yhteiskunnassa. Hein kertoo asuntola-asumisen tuovan rauhaa työharjoittelujen ja opiskelun täyttämään arkeen.
– Opistolla minulle suositeltiin, että asuntola voisi olla paikkani. Kävin tutustumassa, hain asuntolapaikkaa ja sain sen. Jo neljän kuukauden jälkeen voin sanoa, että täällä on mukavaa ja viihdyn erittäin hyvin, Hein kertoo.
Asuntola on tarkoitettu ensisijaisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuville nuorille, mutta myös pääkaupunkiseudulla asuvat voivat hakea asuntolapaikkaa. Opiskelijat asuvat kalustetuissa kolmen hengen soluasunnoissa, joihin kuuluu yhteinen keittiö, kylpyhuone ja WC.
Asuntolassa nuoret pääsevät opettelemaan itsenäiseen elämään vaadittavia perustaitoja, kuten pyykinpesua, ruoanlaittoa ja siivoamista. Itsenäistymiseen kuuluu kuitenkin muutakin, kertoo puhtaus- ja kiinteistöalan opiskelija Patrik Rask.
– Asuntolassa oppii kantamaan vastuuta omista asioistaan. Asuntolan ohjaajilta saa tukea asiassa kuin asiassa, eivätkä he häädä pois, vaikka olisi mokannut. Itse olen kasvanut täällä ihmisenä valtavasti, Rask sanoo.
Asuntola-arkea värittää yhteisöllisyys
Keskiviikkona kokkaillaan, torstaina katsotaan elokuvia ja maanantaisin pidetään kahvilaa. Itsenäistymisen tuen lisäksi asuntola tarjoaa runsaasti vapaa-ajan aktiviteetteja ja mahdollisuuksia tutustua uusiin ystäviin. Opiskelijoiden mukaan asuntolan suola on muut ihmiset.
– Parasta asuntolassa on se, että täällä saa kavereita helposti. Itse olen puhelias ihminen, ja on kiva, että juttukavereita riittää ja että ohjaajille voi aina puhua kaikesta, Hein kertoo.
Nuorten mukaan asuntolassa oppii kunnioittamaan muita ihmisiä, ymmärtämään monenlaista huumoria ja tulemaan kaikkien kanssa toimeen. Asuntolassa noudatetaan esimerkiksi hiljaisuutta kymmenestä kuuteen, ja muille täytyy antaa rauhaa, vaikka itseä valvottaisi.
2020-luvun suoritusyhteiskunnassa moni nuori kokee paineita siitä, millainen pitäisi olla. Asuntolassa ihmisten erilaisuus ja ominaisuuksien kirjo on arkipäivää ja rikkautta.
– Jokainen meistä on omaperäinen ja yksilöllinen. Asuntolassa on nollatoleranssi kiusaamiselle, ja kaikki ovat toistensa kavereita. Asuntola on rauhallinen ja kaikkien yksityisyyttä kunnioittava paikka, jossa jokainen voi olla sellainen kuin on, Rask sanoo.
Haastattelun jälkeen nuoret ovat menossa ostamaan herkkuja itsenäisyyspäivän juhlintaa varten. Vielä he kertovat suosittelevansa asuntolaa ennen kaikkea heille, jotka haluavat tutustua uusiin ihmisiin ja vahvistaa itsenäisen asumisen taitojaan.
– Kannattaa rohkeasti kokeilla asuntolassa asumista. Asuntolassa ei tarvitse pelätä tai olla yksinäinen, ja kaikki ovat ihania. Täällä kenellekään ei käännetä selkää, Hein ja Rask kiteyttävät.
Tutustu asuntolaan verkkosivuilla.
Tutustu asuntolaan Instagramissa.