Pyykkinaruilla roikkuu vastapestyjä vaatteita, ikkunoilla tuoksuvat pelargoniat ja puiset seinät loistavat karkkimaisissa sävyissä. Voisi kuvitella, että kuljemme Helsingin Puu-Käpylässä, ja niin oikeastaan kuljemmekin – Metsälän omassa sellaisessa.
Ammattiopisto Liven Metsälän kampuksella tarjotaan pintakäsittelyn ja sisustusalan artesaanien koulutusta. Opetus perustuu pitkälti tekemällä oppimiseen ja käsillä tekemiseen. Kampuksen pohjakerrokseen on rakennettu rakennustyömaata vastaavat tilat, joissa opiskelijat harjoittelevat esimerkiksi tapetointia, laatoituksia ja koristepinnoituksia.
– Rakennus- ja maalausharjoituksien tekeminen voi tuntua ajoittain raskaalta puurtamiselta. Siitä virisi ajatus luoda pohjakerroksen harjoitushuoneisiin näyttävät ja värikkäät julkisivut, jotka piristäisivät arkea. Ulkoasu päätettiin lainata lähellä sijaitsevan Puu-Käpylän taloista, kertoo ammatillinen erityisopettaja Henrik Piirto.
Puu-Käpylä on Helsingin Käpylän kaupunginosan vanhin osa ja Pohjolankadun molemmin puolin 1920-luvulla rakennettu puutaloalue. Arkkitehti Akseli Toivonen edisti aikanaan määrätietoisesti alueen rakentamista, ja arkkitehti Martti Välikangas suunnitteli alueen puutarhakaupunkiperiaatteen mukaisesti. Puu-Käpylä on monin tavoin huomattava alue Suomen rakennustaiteen historiassa, ja se edustaa pohjoismaista klassismia kaikessa vivahteikkuudessaan.
Asuintalot on erotettu toisistaan kekseliäästi koristein. Talojen temppelipäädyt, ikkunoita ja ovia koristavat girlandit, pienien tornien ja kuistien rotundat sekä rakennuksia yhdistävät aidat ja arkadit luovat osaltaan alueen erityistä ilmapiiriä.
Puu-Käpylän bulevardin rakennusprojektiin kuului paljon maalaustyötä. Videolla opiskelija Lari Lindqvist.
Liven artesaani- ja maalariopiskelijat taidonnäytteensä edessä.
Vanhat rakennusmateriaalit saivat uuden elämän
Metsälän rakennusprojektin suunnittelijat sopivat, että julkisivut muistuttaisivat Puu-Käpylän taloja kolmiruutuisine ikkunoineen, pystylaudoituksineen ja ikkunakoristeineen. Pohjolankadun rakennushistorian lisäksi he halusivat kunnioittaa myös ympäristöä: ikkunat hankittiin käytettyinä, ja kattoon asennettiin Leppävaaran toimipisteen käytöstä poistettuja akustiikkaelementtejä.
Työ alkoi syksyllä 2023 vanhojen harjoitushuoneiden purkamisesta, mikä oli Piirron mukaan ”omakotitalon kokoista hommaa”. Kaikki ehjät rakennusmateriaalit kerättiin talteen, ja uusien huoneiden rakentamisessa hyödynnettiin muun muassa 85-prosenttisesti vanhoja runkotolppia. Alueesta haluttiin luoda viihtyisä katu, ja siksi ”bulevardi” vakiintui projektin nimeksi.
– Puu-Käpylän bulevardin rakentaminen on loistava esimerkki eri alojen välisestä yhteistyöstä. Sisustusalan opiskelijat osallistuivat bulevardin suunnitteluun ja rakentamiseen, kun taas pintakäsittelyalan opiskelijat maalasivat ja viimeistelivät huonetiloja sekä julkisivua. Opiskelijat ryhmäytyivät erittäin hyvin ja kannustivat toisiaan läpi projektin, Lamminpää kehuu.
Opiskelijat rakensivat bulevardia sitkeästi näyttötyönään, vaikka haasteita riitti: Metsälän kampus on rakennettu vanhaan tehdasmiljööseen, ja siksi lattiat ja pilarit kaartuvat vinoina. Lisäksi erikoistyökaluja oli saatavilla vain rajallinen määrä, ja huonetiloja piti rakentaa samanaikaisesti. Itse rakentamisen lisäksi työhön kuului muun muassa huoneiden maalaamista ja levytyksiä.
Lopulta bulevardista tuli 240 neliömetrin kokoinen ja 16 huoneen mittainen rakennelma. Opiskelija Jari-Pekka Niemi innostui projektista niin paljon, että hän rakensi yksin Puu-Käpylän ikkunoita vastaavat koristeelliset ikkunavuorilaudat. Niemen panos projektissa oli muutoinkin merkittävä: hän piirsi bulevardin pohjapiirrokset sekä auttoi muita opiskelijoita rakentamisessa.
– Oli jännittävää ja hienoa päästä rakentamaan ikkunoita ja vuorilautoja. Käsittelin noin 300:aa eri puupalikkaa, ja työ kesti kokonaisuudessaan pari kuukautta, Niemi kertoo.
Opiskelija Jari-Pekka Niemi rakensi yksin Puu-Käpylän ikkunoita vastaavat koristeelliset ikkunavuorilaudat.
Puu-Käpylä ja Ammattiopisto Live pitävät kaikki mukana
Opettajien mukaan Puu-Käpylän rakentaminen 1920-luvulla ja Ammattiopisto Liven toiminta nykyhetkessä punoutuvat yhteen Suomea yhtenäistävinä ja kaikkia mukana pitävinä toimintoina. Parempien asuinolojen rakentaminen työväestölle pula-aikana oli lähtölaukaus mittavammalle sosiaaliselle asuinrakentamiselle, joka jatkuu tänäkin päivänä ympäri maata.
– Samalla tavoin erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden koulutus on jatkumoa Live-säätiön talvisodan jälkeen alkaneelle toiminnalle, jossa pyrittiin etsimään veteraaneille uusia mahdollisuuksia tehdä työtä. Livessä autamme jokaista löytämään oman paikkansa yhteiskunnassa ja työelämässä, Lamminpää kuvaa.
Sekä opiskelijat että opetushenkilöstö ovat antaneet kaikkensa, jotta lähes vuoden mittainen rakennusprojekti valmistuisi ja lopputulos näyttäisi Puu-Käpylältä. Puistomainen luominen jatkuu tulevaisuudessakin, sillä artesaanikoulutuksen tavoitteena on rakentaa koko alakerta samalla teemalla.
Lamminpää ja Piirto haluavat kiittää jokaista opiskelijaa sekä opetushenkilöstön jäsentä arvokkaasta työstä. Projekti oli kaikille osapuolille voitto: opiskelijat pääsivät harjoittelemaan ja näyttämään taitojaan, ja kaikki saivat aiempaa viihtyisämmän oppimisympäristön.
– Puu-Käpylän bulevardi on opiskelijoiden todellinen taidonnäyte ja yhteistyön kruununjalokivi. Ilman innokkaita opiskelijoita ja motivoitunutta opetushenkilöstöä emme olisi saaneet tätä vietyä maaliin. Toivomme, että tästä projektista tarttuu opiskelijoiden arkeen ja tulevaan työuraan hieman tähtipölyä, Piirto sanoo.
Tervetuloa tutustumaan Metsälän omaan Puu-Käpylään tiistaina 11.6. klo 10–14.