3 min luettu
Mitä hyötyä monimuotoisuudesta on työyhteisöille?
Monimuotoisesta työelämästä on viime aikoina puhuttu ja aihetta on tutkittu paljon. Monimuotoisuus ja erilaiset työntekijät rikastuttavat työyhteisöä...
1 minuutin luku
Live-säätiö 9.5.2023 15:13
Työelämän monimuotoisuuden arvo on noussut yleiseen keskusteluun uudella tavalla. Tämä on kuitenkin vasta hyvä alku. On aika siirtyä sanoista tekoihin.
Pohjoismaisen suurimman yritysvastuuverkoston FIBSin tutkimuksen mukaan monimuotoisuus ja inkluusio koetaan suomalaisissa yrityksissä tällä hetkellä melko olennaisina teemoina ja olennaisuuden arvioidaan edelleen kasvavan tulevaisuudessa. Työelämäosallisuuden mahdollistaminen kaikille on osa tätä kehityspolkua.
Tulevaisuuden työelämä tarvitsee kaikkien työikäisten ja -kuntoisten panosta. Jotta tähän päästään, myös täsmätyökykyisille soveltuvat työtehtävät tulee tunnistaa ja mahdollistaa. Täsmätyökykyisillä tarkoitetaan ihmisiä, joilla on erilaisia toimintarajoitteita, jotka aiheutuvat vammoista, mielenterveyshaasteista tai muista työkykyyn vaikuttavista tekijöistä. Onkin hyvä muistaa, että täsmätyökykyisyys voi osua kenen tahansa kohdalle joko väliaikaisena tai pysyvänä elämänvaiheena. Jo pitkittynyt työttömyys voi vaikuttaa siihen, että työtehtäviä on alkuun mukautettava.
Näin hallitusneuvotteluiden aikaan on hyvä nostaa esiin neljä hyvää syytä edistää työelämän monimuotoisuutta ja kaikkien osallistumismahdollisuuksia työelämään:
Johdon sitoutuminen työelämän monimuotoisuuden edistämiseen on tärkeä lähtökohta onnistumiselle. Sitoutumista voi osoittaa esimerkiksi pohtimalla rekrytointeihin valmistautuessa, onko aiemmin määritellyt toimenkuvat ainoita oikeita lähtökohtia vai voisiko sitä muokata tarjolla olevien motivoituneiden ja innokkaiden täsmätekijöiden näkökulmasta. Entä mitä koulutusta työyhteisö tarvitsee pystyäkseen parhaiten vastaanottamaan monimuotoisuutta ja hyötymään siitä?
Esimerkillä johtamista tarvitaan myös kaikkien ihmisten kohtaamisessa arvostavasti ja yhdenvertaisesti. Espoossa 8.–11.5.2023 järjestettävässä Taitaja2023Espoo-tapahtumassa ratkotaan ammattiosaamisen suomenmestaruudet 47 lajissa, joissa ammatillisessa koulutuksessa opiskelevat nuoret mittaavat taitojaan omien ammattialojensa osaamista mittaavissa tehtävissä.
Osana Taitaja-tapahtumaa kisataan myös viidessä TaitajaPLUS-lajissa, joissa erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat pääsevät näyttämään osaamisensa yhdessä muiden ammattiosaamistaan arvostavien tulevaisuuden tekijöiden kanssa. TaitajaPLUS-lajit ovat yhdenvertaisia muiden lajien kanssa järjestelyineen ja palkintoineen. Tämä on yksi esimerkki askeleista kohti entistä monimuotoisempaa työelämää. Täsmätyökykyiset on nähtävä työelämän taitajina ja tekijöinä yhdessä muiden kanssa.
Kirjoittajat: Marja Pajulahti, toimitusjohtaja, Live-säätiö & Tuula Antola, kuntayhtymän johtaja, Omnia
3 min luettu
Monimuotoisesta työelämästä on viime aikoina puhuttu ja aihetta on tutkittu paljon. Monimuotoisuus ja erilaiset työntekijät rikastuttavat työyhteisöä...
2 min luettu
Suomessa on tällä hetkellä jopa 65 000 täsmätyökykyistä ihmistä, jotka ovat työelämän ulkopuolella. Heistä suurin osa haluaisi tehdä töitä ja myös...
2 min luettu
Live-säätiö järjesti Kohti yhdenvertaista ja monimuotoista työelämää -paneelikeskustelun, jonka tavoitteena oli tarkastella täsmätyökykyisten asemaa...