Siirry sivun sisältöön.

2 minuutin luku

Tulevaisuuden työelämä vaatii asennetta, oppimishalua ja yhdenvertaisuutta – Liven Rekrypäivien paneelikeskustelussa yritysten edustajat keskustelivat työelämän tarpeista ja mahdollisuuksista

Live järjesti Rekrypäivät yritysten sekä opiskelijoiden ja työnhakijoiden kohtaamiseksi torstaina 3.10. Rekrypäivien paneelikeskustelussa puhuttiin työelämän mahdollisuuksista ja tarpeista nyt ja tulevaisuudessa. Näkemyksiään kertoivat Logitri ry:n operatiivinen johtaja Teemu Hirko, Ravintola Factoryn toimitusjohtaja Matti Karvonen, Kiinteistötyönantajat ry:n johtava asiantuntija Tiia Brax ja Ipi Kulmakuppilan kehitysjohtaja Marja Visti-Koskinen. Paneelin juonsi työhönvalmentaja ja tulevaisuusmuotoilun hanketyöntekijä Aino Piispanen. 

Työelämässä tärkeintä on motivaatio ja halu tehdä töitä, painotti Logitri Oy:n operatiivinen johtaja Teemu Hirko. On tärkeää esittää työhaastattelussa motivaationsa ja olla rohkeasti oma itsensä – työnantajaa ei kannata yrittää miellyttää.

– Jos työhaastattelu jännittää, voi hyvin ottaa jonkun ihmisen tueksi mukaan. Jokaisella meistä on joitain erityistarpeita, ne ovat vain erilaisia ja erisuuruisia. Olkaa aitoja älkääkä häpeilkö itseänne ja osaamistanne. Oma työpaikka löytyy kyllä, Hirko rohkaisi.

Tulevaisuuden työelämästä Hirko totesi, että työntekijät tulevat tekemään yhä moninaisempia työntehtäviä, mikä hyödyttää niin työnantajaa kuin työntekijääkin. On hyvä puhua jo nyt siitä, mitä tulevaisuuden työelämä voisi olla, sillä siten luomme polkuja tulevaan.

– Moni yritys haluaa tehostaa toimintaansa ja ottaa robotteja käyttöön. Kannustan yrityksiä miettimään myös vastuullisuutta ja huomaamaan, että täsmätyökykyisen ihmisen työllistäminen on usein jopa parempi valinta kuin automatisoiminen, Hirko huomautti.

Yhteistyökykyisyys ja oppimisen halu vievät pitkälle

Yhteistyökykyisyys ja halu käydä vuoropuhelua työyhteisön kanssa ovat tärkeitä ominaisuuksia työntekijälle, Ipi Kulmakuppilan kehitysjohtaja Marja Visti-Koskinen sanoi. Kun on löytänyt itselleen mieluisan paikan työyhteisössä, kannattaa uskaltaa ottaa askeleita eteenpäin. Kun haluaa oppia ja kehittyä, niin työ sujuu hyvin.

– Kannattaa mainita työnantajalle, jos on esimerkiksi oppimisen kanssa haasteita. Silloin työnantaja pystyy auttamaan, ja yhdessä päästään pitkälle. Samoin on tärkeää tunnistaa omat vahvuutensa ja toimia vastuuntuntoisesti, Visti-Koskinen sanoi.

Visti-Koskinen haluaa kannustaa yrityksiä miettimään, löytyisikö heiltä täsmätehtäviä, joita joku täsmätyökykyinen voisi tulla tekemään. Samoin selkeiden ja ymmärrettävien perehdytysmateriaalien luominen auttaisi monia työntekijöitä.

– Yritysten kannattaa tehdä enemmän yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Toivon, että tulevaisuudessa nämä verkostot ovat yhä tiiviimpiä, Visti-Koskinen päätti.

Paneelikeskustelu 2

Panelistit vierailivat myös Galleria Lilla-Livessä, jossa on esillä Ammattiopisto Liven opiskelijoiden taideteoksia. Kuvassa vasemmalta alkaen Marja Visti-Koskinen, Jesse Hirko, Tiia Brax, Aino Piispanen ja Matti Karvonen. 

Uuden työntekijän asenne ratkaisee

Ylivoimaisesti tärkein asia työntekijässä on asenne, kertoi Ravintola Factoryn toimitusjohtaja Matti Karvonen. Hänen mukaansa positiivisuus ja halu oppia uusia asioita vievät pitkälle ja yhdenvertaisuuden ja monikulttuurisuuden huomioiminen korostuu tulevaisuuden työelämässä.

– Ajattelen, että tulevaisuudessa yhdenvertaisuuteen panostavat yritykset menestyvät ja ne, jotka eivät siihen panosta, tippuvat pelistä pois, Karvonen arvioi.

Monen yrityksen olisi hyvä katsoa peiliin ja tarkastella omia toimintatapojaan, kun ne valittavat työvoimapulasta, Karvonen sanoo. Työvoimapula tulee kuitenkin olemaan Suomessa yhä suurempi haaste, kun väestö ikääntyy. Karvonen kannusti opiskelijoita hakemaan rohkeasti harjoittelu- ja työpaikkoja, sillä jokaista tekijää tarvitaan.

– Ei kannata jännittää liikaa työhaastattelua tai työharjoittelua. Me kaikki teemme virheitä ja meitä kaikkia jännittää – työnantajiakin. Kaikesta selviää ja kaikesta oppii. Olkaa avoimia ja rohkeita, Karvonen sanoi.

Työelämä tarvitsee täsmätyökykyisten osaamista

Kiinteistyönantajat ry:n johtava asiantuntija Tiia Brax puolestaan muistutti, että rekrytoinnissa tärkeintä on, että työntekijä sopii työtehtävään. Brax kehotti opiskelijoita osallistumaan rekrymessuille ja hakemaan töitä eri kanavia pitkin. Lisäksi hän kannusti opiskelijoita olemaan rohkeita ja sanoittamaan omaa osaamistaan ja kykyään tehdä työtehtäviä.

– Maailma muuttuu koko ajan, ja siksi kannattaa olla utelias ja oppia uusia asioita. Olkaa rohkeita ja kertokaa omasta osaamisestanne, jotta oikea työ ja tehtävä löytävät toisensa, Brax kannusti.

Brax nosti esiin pelottelun siitä, kuinka robotit tulevat korvaamaan ihmiset työelämässä. Hänen mukaansa robotit eivät tule korvaamaan ihmisiä, vaan ne helpottavat ihmisten tekemää työtä. Tulevaisuudessa yhä useamman työntekijän pitää osata käyttää ja huoltaa erilaisia digitaalisia laitteita.

Brax puhui myös jokaisen yksilöllisyydestä ja täsmätyökykyisten roolista työelämässä.

– Täsmätyökykyisyys on loistava apu yrityksille. On erittäin hyvä, että joku pystyy tekemään sataprosenttisesti jotakin tehtävää, vaikka ei välttämättä kaikkia, Brax sanoi.

Kuuntele paneelikeskustelun tallenne

Liven paneelikeskustelu: Tulevaisuuden työelämä vaatii osaamisen kehittämistä ja uudenlaista käsitystä työstä

5 min luettu

Liven paneelikeskustelu: Tulevaisuuden työelämä vaatii osaamisen kehittämistä ja uudenlaista käsitystä työstä

Live järjesti keskiviikkona 24.4. keskustelutilaisuuden, jossa tarkasteltiin, millainen on täsmätyökykyisten rooli tulevaisuuden työelämässä, miten...

Lue lisää
Työelämän yksisarvisia ei ole olemassa

2 min luettu

Työelämän yksisarvisia ei ole olemassa

Yritysten ensisijainen tarkoitus on maksimoida omistajiensa varallisuus. Rahoitusteorian mukaan se ei ole kuitenkaan sama asia kuin tuloksen...

Lue lisää
Sitkeästi menestykseen: Media-alan ammattilaisen tie työelämään

3 min luettu

Sitkeästi menestykseen: Media-alan ammattilaisen tie työelämään

Ammattiopisto Liven alumnin, Laura Löfmanin, 30, tarina on esimerkki periksiantamattomuudesta ja siitä, miten oikeanlainen tuki ja määrätietoisuus...

Lue lisää