“Olin koko ajan kotona, mulla ei oikein ollut mitään ja oli paljon masennusta ja kotoa lähteminen oli välillä vaikeaa. Aloitin aika nollasta, kun tapasin NUOTTI-valmennuksen omavalmentajaa kerran viikossa muutaman kuukauden ajan. Tuli lähdettyä kodista liikkeelle, ja tavattiin aika usein Keskustakirjasto Oodissa, jossa oli aina tosi mukava jutella.”
Dunja Koskelo muutti 15-vuotiaana Kuopiosta Vantaalle iässä, jossa ystävät näyttelevät monelle nuorelle tärkeää osaa elämässä. Kun tutut kaverit ja sosiaaliset verkostot jäivät lähes neljänsadan kilometrin päähän, Koskelo jäi yksin.
– Vantaalle muuttaminen oli tosi iso paikka. En saanut heti uusia kavereita, jolloin jäin enenevissä määrin kotiin ja lopulta oltiin siinä pisteessä, että sain suorittaa peruskoulun loppuun kotona. Sen vuoden aikana oli tosi vaikeaa, ja siitä puhkesi aika iso masennus, johon en oikein saanut apua tai kieltäydyin avusta, kun sitä yritettiin tarjota, Koskelo kertoo.
Peruskoulun jälkeen Koskelo aloitti ammatillisen koulutuksen tutkintoon valmentavassa -koulutuksessa Stadin ammattiopistossa. Tämän jälkeen hän aloitti lähihoitajan opinnot, jotka keskeytyivät työelämäharjoittelujakson kohdalla henkisen kuorman vuoksi. Koskelo jatkoi opintojaan lasten ohjaajakoulutuksessa, joka jäi myös kesken.
– Tuntui, ettei ole hyvä aika opiskella ja että kaikki kaatui päälle, kun ei saanut siihen tilanteeseen tarpeeksi tukea. Siinä oli ollut silloin paljon erilaisia elämän isoja muutoksia ja tapahtumia lyhyen ajan sisällä. Sen jälkeen mulla ei ollut pitkään aikaan mitään ja olin vaan kotona.
Haasteiden lisäksi koronapandemia toi lisärasitusta Koskelon elämään. Hän keskeytti opinnot ja osallistui nuorten kuntouttavaan ryhmään muutaman kuukauden ajan etsiessään uutta suuntaa.
– Vaikka ryhmän kanssa käytiinkin tutustumassa koulutuksiin ja työpaikkoihin, en löytänyt sopivaa suuntaa tulevaisuuttani varten. Päädyin keskustelemaan TE-Palveluiden psykologin sekä neuropsykologin kanssa, jolloin selvitettiin muun muassa oppimis- ja keskittymisvaikeuksia. Vähitellen tie johti NUOTTI-valmennukseen.
Kelan NUOTTI-valmennus on ratkaisukeskeistä yksilövalmennusta, jonka tavoitteena on suunnitella ja etsiä jatkopolkuja nykyisestä elämäntilanteesta tulevaisuuteen. Valmennettava saa tuekseen omavalmentajan, joka auttaa elämäntilanteen selvittelyssä ja kartoittaa yhdessä valmennettavan kanssa tulevaisuuden vaihtoehtoja. Valmennus on suunnattu 16–29-vuotiaille nuorille, joiden toimintakyky on heikentynyt. Valmennettavalla voi olla haasteita tulevaisuuden suunnittelussa tai opiskelemaan tai työelämään pääsyssä.
– NUOTTI-valmennuksessa oli paljon itsearviointia, missä pisteessä ollaan ja sitä seurattiin koko sen ajan, miten asiat etenevät. Oli tosi hyvä nähdä sitä muutosta ja mietittiin yhdessä valmentajan kanssa tulevaisuuden vaihtoehtoja, mikä olisi seuraava askel. Olisiko se koulua, kuntouttavaa työtoimintaa, työkokeilua, vai mitä se olisi. Halusin löytää jonkun kivan paikan ja mennä kokeilemaan jotain työtä. Pohdimme omavalmentajan kanssa, mikä olisi seuraava steppi ja siitä sitten syntyi idea, että haluaisin kuntouttavaan työtoimintaan jonnekin kirpparille. Otettiin asia puheeksi tapaamisessa NUOTTI-valmentajan ja TE-Palveluiden työntekijän kanssa, että olen kiinnostunut kierrättämisestä ja sitten selvisi, että Pasilassa on Goodwill-kierrätysmyymälä, johon voisimme mennä tutustumaan.
Koskelo oli seurannut sosiaalisessa mediassa yhdysvaltalaisia sisällöntuottajia, joiden kautta hän oli saanut tietoa rapakon takaa lähtöisin olevasta Goodwillista. Silloin hän ei vielä tiennyt, että Goodwill löytyy myös Suomesta ja että myymälä voisi tarjota muutakin kuin kierrätysostoksia.
– Aluksi en ajatellut, että olisin kassalla, vaan että olisin tehnyt tuotannon puolen töitä. Ja sitten minua pyydettiin, että jos haluaisit, niin voisit kokeilla myös kassatyöskentelyä. Luulin, että siitä tulisi paljon sosiaalista ahdistusta, mutta sitten oivalsin kassalla ollessani, ettei sitä tullut ollenkaan. Huomasin, että tykkäänkin kassatyöskentelystä ja asiakaspalvelusta tosi paljon ja lopulta hoksasin olevani tosi sosiaalinen.
Koskelo teki Goodwill Pasilassa myös tuotteiden lajittelua ja hinnoittelua sekä ripusti vaatteita henkareihin. Työhön kuului keskeisenä osana tuotteiden esille laittoa myymälässä.
– Parasta Goodwillissa on työkaverit! Täällä on niin hyvä ilmapiiri. Ja sitten se, että täällä on niin hyvä olla ja oikeasti olen saanut kavereita täältä. Työympäristön ilmapiirillä on suuri merkitys työssä jaksamiselle. Goodwillissa oli parasta myös se, että melkeinpä joka päivä teki löytöjä edullisin hinnoin, Koskelo intoutuu kertomaan.
Koskelo on kaksikielinen: hän puhuu suomea ja venäjää sujuvasti. Venäjän kielen taidosta on ollut hyötyä myös Goodwill-myymälässä asiakaspalvelutilanteissa, kun asiakkaita on voinut palvella heidän omalla äidinkielellään.
– Yksi asiakas tuli lähes sulkemisen aikaan vielä myymälään ja sanoin hänelle, että kohta olemme sulkemassa. Sitten asiakas osoitti hattua ja sanoi venäjäksi ”hattu”, ”hattuja”. Aloin sitten tietysti venäjäksi siinä puhumaan ja asiakas oli ilahtunut, kun ymmärrän ja puhun tosi hyvin venäjää. Se oli kiva kokemus ja mukava palaute. Asiakas sovitti hattua päähän ja päätti sitten ostaa sen.
Koskelo löysi mahdollisen oman alansa työskenneltyään Goodwill Pasilassa kuntouttavassa työtoiminnassa. Hän hakeutui hiljattain jatkuvan haun kautta merkonomiopiskelijaksi Ammattiopisto Liveen, jossa hänen erityisen tuen tarpeensa voidaan huomioida. Live on ammatillinen erityisoppilaitos, jossa kaikilla opiskelijoilla on vaativan erityisen tuen tarve. Vaativaan erityiseen tukeen ovat oikeutettuja opiskelijat, jotka tarvitsevat yksilöllistä, laaja-alaista, pitkäkestoista ja moniammatillista erityistä tukea.
Liven liiketoiminnan koulutus valmistaa monipuolisiin asiakaspalvelun, myynnin ja markkinoinnin tehtäviin. Osaamista hankitaan liiketoiminnan alalla opiskelun aikana erilaisissa oppimisympäristöissä, kuten myymälöissä, aulapalveluissa, tapahtumissa ja verkkokaupoissa.
Koskelo on tyytyväinen tilanteeseensa, vaikka edelliset vuodet ovat olleet haastavia. Nyt on aika katsoa eteenpäin ja unelmoida.
– Tulevaisuus näyttää valoisalta, Koskelo toteaa.