Työn etsiminen voi olla pitkä, uuvuttava ja henkisesti haastava prosessi. Työllisyys- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomessa oli lokakuun lopussa yhteensä 285 200 työtöntä työnhakijaa. Työnhakijoita oli lähes 30 000 enemmän kuin vuosi sitten. Näin suuren hakijamäärän keskellä kilpailu on kovaa, eikä edes huolellinen valmistautuminen takaa työpaikkaa. Kuitenkin jokainen työnhakukokemus voi tarjota arvokasta oppia ja viedä kohti itselle sopivaa työtä.
Tänä päivänä työmarkkinoilla pärjääminen vaatii monipuolisia taitoja: työnhakijan tulee osata hyödyntää digitaalisia työnhakukanavia, tunnistaa oma osaamisensa ja tuoda se esille uskottavasti esimerkiksi CV:ssä tai työhaastattelussa. Monilla aloilla rekrytointiprosessit sisältävät lisäksi videohaastatteluja, soveltuvuustestejä ja muita haastavia vaiheita. Tämä tekee työnhausta paitsi intensiivistä myös opettavaista, vaikka lopullinen päämäärä tuntuisi välillä olevan kaukana.
Työnhaku on kuin matka tuntemattomille poluille: joskus kompastumme, joskus löydämme uusia reittejä, ja lopulta jokainen askel vie eteenpäin. Jokaisella asiakkaalla, jonka kanssa työskentelen, on oma tarinansa, mutta yksi asia yhdistää heitä kaikkia: potentiaali. Minulle valmentajana työnhakuprosessit eivät ole pelkkiä käytännön askareita, vaan hetkiä, joissa jokainen hakija voi oppia jotain itsestään. Siksi suhtaudun jokaiseen asiakkaaseeni valtavalla intohimolla ja uskolla siihen, että heillä on edellytykset saavuttaa tavoitteensa – jos ei heti, niin varmasti ajan kanssa.
Eräs asiakkaani oli ollut Suomessa vasta kymmenen kuukautta ja kävi läpi kotoutumissuunnitelmaansa. Nuori ihminen unelmoi opinnoista ja työstä IT-alalla. Sitä ennen hän halusi tehdä töitä pikaravintoloissa ja oppia suomen kieltä. Asiakkaani oli motivoitunut löytämään paikkansa, ja valmennus alkoi positiivisissa tunnelmissa.
Valmennuksessa loimme houkuttelevan CV:n ja hissipuheen, harjoittelimme videohaastatteluja ja valmistauduimme soveltuvuustesteihin. Asiakas halusi onnistua ja teki kaikkensa, jotta työpaikka löytyisi: hän esimerkiksi nauhoitti videohaastatteluvastauksensa monta kertaa. Tämä lämmitti valmentajana sydäntäni. Vaikka asiakas oli erittäin sinnikäs ja sai tukea työnhakuun, hän jäi silti ilman työtä.
Käsittelimme yhdessä asiakkaani pettymystä, ja tsemppasin häntä kertomalla, kuinka ihailtavaa ja poikkeuksellista hänen sitoutumisensa ja motivaationsa olivat. Pohdimme yhdessä, kuinka työnhaku on matka, jonka varrella ihminen kohtaa kuoppia ja kupruja. Sitä vastoin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa korostuvat menestystarinat, joissa ihminen löytää uuden suunnan ja onnistuu kaikissa ura-aikomuksissaan. Jokainen töitä hakenut tietää, että silloin totuuden palasia jää puuttumaan.
Työnhaku on mahdollisuus oppia itsestä ja ympäröivästä maailmasta. Jokainen työnhaku opettaa,
Kun asiakkaani jatkoi työnhakua pettymyksen käsittelyn jälkeen, tiesin, että hän oli jo voittanut suurimman haasteensa: epäilyksen omista kyvyistään. Hän löysi uusia tapoja etsiä töitä Duunitorin lisäksi myös yritysten verkkosivuilta tai sosiaalisesta mediasta. Videohakemukset ovat hänelle tämän kokemuksen jälkeen tuttua kauraa, ja omasta osaamisesta on helpompi kertoa.
Valmentajana minulle tärkeintä on luottaa siihen, että jokaisessa asiakkaassa on potentiaalia. Jokainen ihminen, joka haluaa kasvaa ja oppia, pystyy saavuttamaan tavoitteensa – joskus se vain vaatii kiertotien tai uusia näkökulmia. En ainoastaan auta asiakkaitani löytämään työtä, vaan myös rohkaisen heitä näkemään oman arvonsa ja mahdollisuutensa.
Uskon, että jokainen työnhakija voi löytää oman polkunsa, ja olen etuoikeutettu saadessani kulkea sitä hetken heidän rinnallaan. Työnhaku voi olla kovaa työtä, mutta se on myös täynnä pieniä voittoja, jotka vievät lähemmäs sitä suurinta tavoitetta: unelmatyötä ja omannäköistä tulevaisuutta.
Blogin kirjoittaja on Liven työhönvalmentaja Nadia Timonen. Hän auttaa asiakkaita onnistumaan työnhaussa Vantaan kaupungin Työnhaun valmennuspalvelussa.