2 minuutin luku

Vieraskielisten työhönvalmentaja Miia Wallin näkee jokaisen asiakkaan potentiaalin

Selkosuomea, kuvakieltä ja käsiliikkeitä. Suomen kielen ryhmävalmennuksessa kuuluu iloinen puheensorina, kun Liven työhönvalmentaja Miia Wallin ja valmennettavat opiskelevat selkosuomeksi kirjoitettuja tekstejä.

Tampereella järjestettävän yksilöllisen valmennuspalvelun tavoitteena on vieraskielisten työnhakijoiden työllistyminen. Valmennus räätälöidään asiakkaan toiveiden ja elämäntilanteen mukaan, ja suomen kielen lisäksi työnhakija saa valmentajan yksilöllistä tukea työhön, palkkatuettuun työhön tai työkokeiluun.

– Työpäivän aikana voin vierailla asiakkaan työvuorossa, etsiä tietoa venäjänkielisistä turvakorteista tai auttaa työnhakijaa ymmärtämään Kelan päätöstä. Päivät vaihtelevat hurjasti, Wallin kuvaa arkeaan.

Valmennettavien joukkoon kuuluu eri-ikäisiä, eri alojen osaajia ja erilaisin kielitaidoin varustettuja ihmisiä. Yksi asiakas ei osaa lukea tai kirjoittaa eikä ole koskaan ollut töissä; toinen taas on yliopistotutkinnon suorittanut rahoitusalan asiantuntija, joka haluaa perustaa oman yrityksen.

Yhteistä kieltä ei aina löydy, jolloin viestintä hoituu selkosuomen lisäksi piirroksin, kuvin ja käsiliikkein. Suomen kielen opiskelu on Wallinin mukaan jokaiselle kullanarvoisen tärkeää niin työllistymisen kuin yhteiskunnallisen osallistumisenkin näkökulmasta.

– Jokaisen asiakkaani työllistymistä ja lahjojen käyttöön saamista edistää suomen kielen riittävä osaaminen. Kun osaa kieltä, voi ottaa itse selvää asioista eikä ole toisten kertoman armoilla, Wallin tiivistää.

Huippuhetkenä asiakkaan työllistyminen

Ennen valmentajauraansa Wallin työskenteli metalliaineiden sekä tieto- ja viestintätekniikan erityisopettajana. Pedagoginen tausta kantaa hedelmää nykytyössäkin: Wallin voi tarvittaessa ohjata työkokeilussa olevaa asiakastaan, kerätä ammattisanastoa tai kuvittaa erilaisia työvaiheita.

Työnsä ohjenuorana Wallin pitää juontaja-toimittaja Arman Alizadin sitaattia: ”Innostuksen tappaa parhaiten epäusko. Jos uskot, niin mahdotonkin muuttuu vain vaikeaksi.” Jos yhdestä työpaikasta tulee rukkaset, sitten suunnataan kohti seuraavaa. Lannistamattomuuteen uskova Wallin näkee jokaisessa asiakkaassaan lahjoja ja mahdollisuuksia.

– Välillä tuntuu siltä, että minä uskon asiakkaideni osaamiseen heitä enemmän. Kannustan ja innostan heitä kasvamaan täyteen potentiaaliinsa, työhönvalmentaja sanoo.

Pirkanmaan alueella vieraskielisiä työnhakijoita on paljon, ja työhönvalmentajan päivät täyttyvät nopeasti. Wallinin mukaan eniten haasteita tuottaa mittavan työpaletin rajaaminen ja kokonaisuuden hallitseminen. Päiviin kuuluu paljon vierailuja Tampereella ja lähikunnissa.

– Pidän siitä, että saan työssäni toimia Pirkanmaan erilaisissa verkostoissa sekä myydä ja markkinoida asiakkaideni osaamista rekrytointiyrityksille. Huippuhetkiä ovat ne, kun laitan asiakkaalle uuden valmennusajan ja hän soittaa kertoakseen, että on saanut töitä, Wallin kertoo.

Työhönvalmentajan työ Livessä – neljä kysymystä ja vastausta

1. Mikä on työsi merkitys asiakkaalle, yhteiskunnalle ja itsellesi?

”Monet asiakkaistani ovat voipuneita jatkuvaan työnhakuun, ja minun tehtäväni on auttaa heitä pääsemään eteenpäin elämässä. Tähtään siihen, että asiakkaani voisi omalla työllään ansaita palkkansa ja tehdä rahoillaan mitä haluaa. Toivon, että Suomessa jokaisella on mahdollisuus tehdä työtä ja toimia yhteiskunnan täysivertaisena jäsenenä. Työlläni edistän sitä, että yhä useampi pääsisi rakentamaan yhteiskuntaa ja vaikuttamaan sen tulevaisuuteen.

Koen, että teen äärimmäisen tärkeää työtä asiakkaiden hyväksi. Mieleeni on jäänyt erityisesti yksi luku- ja kirjoitustaidoton 54-vuotias henkilö, jolle löysin työkokeilupaikan eräästä yrityksestä. Asiakkaan kanssa samaa äidinkieltä puhuva kollega perehdytti hänet työtehtäviin, ja lopulta hän pääsi kiinnittymään työelämään.”

2. Millaista on olla Livessä töissä?

”Olin Liven ensimmäinen vieraskielisten työhönvalmentaja, eli pääsin luomaan valmennuspalvelua kädet savessa alusta asti. Nykyään minulla on valmentajapari, ja lisäksi Leppävaarassa työskenteleviltä kollegoilta voi aina kysyä neuvoa.

Minulta saa kiitosta Liven esihenkilötyöskentely: jos huomaan kehityskohtia, asioihin pureudutaan ja ne hoidetaan reippaasti kuntoon. Pidän myös Liven arvoista – inhimillisyydestä, rohkeudesta, yhteisöllisyydestä sekä selkeydestä ja suunnitelmallisuudesta – tosi paljon.”

3. Millä tavoin Liven arvot – inhimillisyys, rohkeus, yhteisöllisyys sekä selkeys ja suunnitelmallisuus – näkyvät työssäsi?

”Kohtaamme Livessä jokaisen asiakkaan inhimillisesti, otamme huomioon ihmisen elämäntilanteen ja etsimme juuri hänelle sopivan reitin työelämään. Työlläni on aina selkeä tavoite ja suunnitelma eli se, että ihminen pääsisi kiinni työhön ja osallisuuteen.

 Vieraskielisten ei välttämättä ole helppo tulla Suomeen ja rakentaa tänne elämää. Vaatii heiltä paljon rohkeutta soittaa yrityksiin ja kysyä, löytyisikö töitä. Minun tehtäväni puolestaan on kohdata rohkeasti ja arvostavasti asiakkaani. Yhteisöllisyyttä rakennamme arvostavalla keskustelulla vaikeistakin aiheista. Valmennustapaamisissa olemme saman pöydän ja yhteisen asian äärellä.”

4. Miksi hakea Liveen töihin?

”Luottamus työntekijöihin on Livessä huikeaa: täällä oikeasti luotetaan työntekijöihin ja heidän asiantuntemukseensa. Luottamus mahdollistaa hyvän työn tekemisen, ja esihenkilöltä ja tiimiläisiltä saa aina apua. Lisäksi omaan työhön pystyy vaikuttamaan, mikä motivoi minua todella paljon.”

Tutustu avoimiin työpaikkoihimme! 

Työhönvalmentaja Iris Laaksonen auttaa asiakasta löytämään paikkansa työelämässä

2 min luettu

Työhönvalmentaja Iris Laaksonen auttaa asiakasta löytämään paikkansa työelämässä

Väitöskirja on jäänyt kesken ja kahdenkymmenen vuoden työura saanut uupumuksen tummat sävyt. Unelmia ja motivaatiota uuteen alkuun riittäisi, mutta...

Lue lisää
Ammatillinen erityisopettaja Samuli Sollo kokee erävoittoja joka vuosi

3 min luettu

Ammatillinen erityisopettaja Samuli Sollo kokee erävoittoja joka vuosi

Tunnetko ihmistä, joka olisi tehnyt koko työuransa yhden työnantajan palveluksessa? 28-vuotias Samuli Sollo opiskeli Helsingin yliopistossa...

Lue lisää
Live on valittu palveluntuottajaksi Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen TyöPaikka-palvelun kehittämisvaiheeseen

2 min luettu

Live on valittu palveluntuottajaksi Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen TyöPaikka-palvelun kehittämisvaiheeseen

Live on valittu palveluntuottajaksi Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen TyöPaikka-palvelun kehittämisvaiheeseen. Tampereen kaupunki,...

Lue lisää