Vuosi yrittäjänä -ohjelma on avaimet käteen -ratkaisu siihen, miten ammatillisessa koulutuksessa voi opiskella yrittäjyyttä käytännönläheisesti ja innostavasti. Nuorten yrittäjyys ja talous NYT ry:n ohjelmassa opiskelijat perustavat oikealla rahalla toimivan NYT-harjoitusyrityksen, jonka kautta he myyvät omia tuotteitaan tai palveluitaan. Opiskelijat oppivat, millaista yrittäminen konkreettisesti on, ja he pääsevät harjoittelemaan monipuolisesti yritystoimintaan liittyviä tehtäviä. Yrityksen mahdolliset tuotot voidaan jakaa opiskelijoille suoraan rahallisena korvauksena tai käyttää yhteiseen tekemiseen.
Ammattiopisto Liven kiinteistöpalvelualan perustutkinnossa perustettiin syksyllä 2023 alan ensimmäinen NYT-yritys, PK-seudun kiinteistöhuolto. Osakkaita, eli alan opiskelijoita oli harjoitusyrityksessä mukana 14, ja yrityksen motto olikin osuvasti ”Joukkovoimalla saadaan paljon aikaan”. Yrityksen kautta opiskelijat tekivät erilaisia kiinteistönhuoltoon liittyviä tehtäviä, kuten roskakierroksia, laattojen korjausta, sammaleen- ja lehtienpoistoa, lumitöitä, hiekanpoistoa ja kierrätystä. Asiakkaat, eli palveluiden tilaajat ja maksajat, olivat sekä yrityksiä että yksityisiä henkilöitä. Ensimmäinen konkreettinen osoitus toiminnan kannattavuudesta saatiin jo joulun alla, kun jokaiselle osakkaalle pystyttiin maksamaan yrityksen tililtä pieni rahapalkkio.
NYT-yritykset saavat toimia korkeintaan vuoden ajan, joten syyskuussa 2024 oli aika lopettaa PK-seudun kiinteistöhuollon toiminta. Yritys tuotti liikevoittoa noin 3500 €, ja summa jaettiin osakkaille. NYT-toiminnasta laadittiin vuosikertomus, johon opiskelijat tiivistivät omia kokemuksiaan. Vaikka rahallinen tuotto saattaa motivoida ja sitouttaa opiskelijoita hoitamaan tehtävänsä erityisen huolellisesti, ei oppimiskokemuksissa rahan merkitys noussut esille lainkaan.
”Vuosi yrittäjänä kokemuksesta jäi päällimmäisenä mieleen se, että paljon piti hoitaa byrokraattisia asioita kuten kirjanpitoa. Työmatkaa tunteja ja henkilömäärää seurattiin ja valvottiin. Myös laskuttaminen oli uutta sillä en ollut sitä ennen tehnyt. Konkretisoitui myös se että olimme kaikki virallisia osakkaita ja yrittäminen oli virallista.”
”Tein kirjanpitoa ja osaan nyt tehdä sitä. Vuosi yrittäjänä oli hyvä kokemus.”
”Sain varmaan oma aloitteisuutta.”
”Yrittäjänä toiminnasta oon saanut varmuutta työhön. Kokemusta.”
”Olen oppinut ryhmä työtaitoja, organisaatio kykyni on parantunut ja luottamus työtovereihin on noussut huomattavasti.”
”Tulevaisuuden suunnitelmina olisi uuden NYT-yrityksen perustaminen.”
Opetus- ja ohjaushenkilöstö toimii opiskelijoiden rinnalla kulkijana ja tukijana koko harjoitusyrityksen elinkaaren ajan. He vastaavat viime kädessä yritystoiminnan yhteydestä opiskeltavaan tutkintoon sekä siitä, että kaikki sujuu yrityksessä kuten pitääkin. Pieniä pulmia aiheutui ajoittain NYT-yrityksen osakkaiden määrästä, sillä vastuut ja työkeikat piti saada jaettua tasapuolisesti. Tästä kuitenkin selvittiin tehtävänjaolla, työaikakirjanpidolla ja selkeillä sopimuksilla opiskelijoiden kesken.
”NYT-toiminta tulee jatkossakin olemaan meidän tapamme opettaa ammattitaitoa sekä alan yrittäjyyttä. Valtaosa opiskelijoistamme ei tule perustamaan omaa yritystä, mutta NYT-toiminnan kautta opitaan valtavasti myös yleisiä työelämätaitoja sekä ymmärrystä yrittäjyyttä kohtaan, mitä työnantajat arvostavat”, kertoo PK-seudun kiinteistöhuollon nuoria yrittäjiä ohjannut ammatillinen erityisopettaja Petri Seppänen.
NYT-yrittäjyyttä Ammattiopisto Livessä kehitetään Me osataan! Omilla taidoilla työelämään -hankkeessa (ESR+, 2023-2025). Lisätietoa hankkeesta: projektipäällikkö Hanna Lankinen, hanna.lankinen@inlive.fi, 040 667 1777