2 min luettu
Ukrainasta Viron kautta Suomeen - Uuteen kotiin!
Sofiia Panfilova opiskelee Luksiassa koulunkäynninohjaajaksi ja suorittaa tällä hetkellä opintoihin kuuluvaa työharjoittelua Ammattiopisto Liven...
2 minuutin luku
Live-säätiö 6.5.2024 10:40
Porkkanan, kurkun ja paprikan palaset viuhuvat leikkuupöydällä, kun Ravintola Factoryn kokki Yonas loihtii salaattia. Kokki suhtautuu työhönsä määrätietoisesti ja yllättää esihenkilönsä usein nopeudellaan ja tarkkuudellaan. Hän saa välillä kuulla tältä lempeän sutkautuksen: Olet liian kova tekemään hommia.
– Ilokseni olen päässyt tekemään todella monipuolisia keittiön työtehtäviä: raaka-aineiden käsittelyä, maustamista ja paistamista. Omia suosikkejani ovat erityisesti kasvisruoat, Yonas kiittelee.
Yonas tuli Eritreasta Suomeen kahdeksan vuotta sitten. Hänen äidinkielensä on viittomakieli, mutta koska viittomakieli on erilaista eri maissa, ensimmäiseksi hänen täytyi opetella suomalainen viittomakieli. Ammattiopisto Livessä Yonas suoritti ammatillisia tutkinnonosia ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta, ja opintoihin sisältyi lisäksi suomen kielen ja viittomakielen opintoja.
Opintojen aikana Yonas teki useita työelämässä oppimisen jaksoja eri työpaikoilla muun muassa Antellilla, Delicatessenilla ja Factorylla. Tänä aikana hänen työelämätaitonsa ja ammatillinen osaaminensa kehittyivät huimasti. Yonas on erittäin kiitollinen tuesta, jota hän on saanut Livestä.
– Yonaksen asenne on aina ollut erittäin hyvä: hän halusi päästä eteenpäin ja oppia uutta. Hän panosti valtavasti omaan oppimiseensa ja CV viilattiin viimeisen päälle. Työllistymisen polkuja mietittiin ja hakemukset laitettiin yhdessä eteenpäin ja oikeastaan heti tärppäsi Liven yhteistyökumppanin Factoryn kanssa, kertoo ammatillinen erityisopettaja Marjut Nyström Livestä.
Kesätyöhakemus Factoryyn tärppäsi, ja Yonas sai ensin töitä kolmeksi kuukaudeksi. Ennen kesätyön alkua Yonas kävi vielä opettelemassa Factoryn työtehtäviä Pitäjänmäen Factoryssa. Ilon kyyneleet vierivät, kun kesän jälkeen taitavaa kokkia pyydettiin vakituiseksi tekijäksi Kampin Factoryyn. Nykyään Yonas viihtyy työssään keskustan sykkeessä erinomaisesti. Asiakkaita voi yhtenä päivänä olla jopa seitsemästäsadasta kahdeksaansataan.
– Kaikki on sujunut todella hyvin. Haluan oppia jatkuvasti jotakin uutta, ja Factoryssa riittää opittavaa joka päivä. Seuraavana haasteena on suklaakakun ja muiden jälkiruokien valmistus, Yonas kertoo pilke silmäkulmassa.
Kokista huokuu ilo siitä, että hän saa tehdä mielekästä ja itselleen sopivaa työtä. Työn lisäksi voimaa arkeen tuo jalkapallo, kuntosali ja muu liikunta.
– Työ on minulle todella tärkeää, ja ilman sitä olisi vaikea olla. Haluan olla hyödyksi muille ihmisille. Olen erittäin kiitollinen siitä, että minulla on näin hieno työpaikka, Yonas kertoo.
Kiinnostavien työtehtävien lisäksi parasta Yonaksen työssä ovat loistavat työkaverit. Yhteinen vitsailu ja hassuttelu piristävät työpäiviä, ja kommunikointi sujuu hyvin: Yonas on opettanut kollegoilleen viittomakieltä, ja heillä on käytössään viittomiin, ilmeisiin ja eleisiin perustuva ”keittiökieli”.
Viittomakieliset voivat olla kuuroja, huonokuuloisia tai kuulevia. Äidinkielenään suomalaisista viittomakieltä käyttäviä on noin 5 500, ja heistä kuuroja on noin 3 000. Yonaksen mielestä on tärkeää murtaa ennakkoluuloja ja muistuttaa, että viittomakieliset pystyvät yhtä hyvään työhön kuin muutkin.
– Vaikka työntekijä ei kuulisi, hänellä on silti työhön tarvittavat silmät, kädet ja ennen kaikkea sydän, Yonas kiteyttää.
Kuvassa Ravintola Factoryn toimitusjohtaja Matti Karvonen
Ravintola Factoryn yrityskulttuuri on vuosien varrella rakentunut monimuotoiseksi ja -kulttuuriseksi, sanoo toimitusjohtaja Matti Karvonen. Ravintola- ja cateringalalla moni asia tehdään käsin, ja esimerkeillä ja huolellisella perehdytyksellä päästään pitkälle. Esimerkiksi useat Yonaksen kollegat ovat opetelleet viittomakieltä ja auttaneet tätä pääsemään osaksi työyhteisöä, mistä Karvonen on todella ylpeä.
– Meillä Factoryssa on töissä erilaisia ihmisiä erilaisin työnkuvin. Ajattelen, että työelämässä asenne ratkaisee. Mahdollisuus työllistää monenlaisia ihmisiä on meille erittäin arvokasta. Asiakkaammekin arvostavat sitä, että teemme monimuotoisuuden eteen töitä, Karvonen kertoo.
Työelämän monimuotoisuus on Karvosen mukaan yhteiskunnallisesti erittäin tärkeä aihe. Esimerkiksi väestön vanheneminen lisää tarvetta saada jokainen kynnelle kykenevä töihin. Monelle ihmiselle työ tuo tunteen siitä, että kuuluu joukkoon ja osaksi yhteiskuntaa.
– Olen kuullut monen työntekijäni tarinan siitä, kuinka työllistyminen on muuttanut koko perheen elämän. Työllistymisellä on ihmiselle paitsi rahallista myös ennen kaikkea inhimillistä arvoa, Karvonen sanoo.
Yrityksillä voi olla ennakkoluuloja ja pelkoja erilaisten ihmisten rekrytoinnista. Kun saa alan ammattilaisilta tietoa esimerkiksi työkokeilusta ja muusta työllistymisen tuesta, rekrytointi voi tuntua helpommalta. Esimerkiksi Factory on saanut Livestä paitsi monta hyvää työntekijää myös tukea työllistämisen prosessiin.
– Ottakaa Liveen yhteyttä, jos tarvitsette työntekijöitä, tietoa työllistämisen prosessista tai tukea työllistämiseen. Keskustelkaa avoimesti odotuksista, toimintatavoista ja rajoista. Uskaltakaa kokeilla. Jos ei kokeile, ei saa mitään. Tässä voi enemmin voittaa kuin hävitä, Karvonen rohkaisee.
Työnantaja, tarvitsetko osaavaa työvoimaa? Meidän opiskelijoistamme ja valmennettavistamme voi löytyä tekijä juuri teille. Lisätietoa rekrytoinnista ja yhteystiedot
2 min luettu
Sofiia Panfilova opiskelee Luksiassa koulunkäynninohjaajaksi ja suorittaa tällä hetkellä opintoihin kuuluvaa työharjoittelua Ammattiopisto Liven...
3 min luettu
Ammattiopisto Liven tukipalveluiden tavoitteena on, että jokainen opiskelija oppii ja voi hyvin. Tässä juttusarjassa tutustumme opiskelijoiden...
2 min luettu
Pohjois-Savon kuntoutuspalveluiden osaamis- ja liiketoimintaverkostohankkeen käynnistymisestä vierähtää tällä viikolla kolme vuotta. Aika on pitänyt...