Hankkeet | Live-säätiö

Digikyvykkyys II

Kirjoittanut Innolive | 14.1.2025 10:54

Digikyvykkyys-hankkeen tavoite on edistää ammatillisen koulutuksen digitalisaatiota ja kehittää sen järjestäjien digikyvykkyyttä.

Hankkeessa kehitetään seuraavia osa-alueita.

1️⃣ Digiosaamisen vahvistaminen
Digiosaamista todennetaan, digipedagogiikkaa tukevia materiaaleja kehitetään ja johdon digiosaamisen vahvistetaan.

2️⃣ Digitalisaatiota tukevien toimintamallien kehittäminen
Sellaisia uusia toimintamalleja tuotetaan, jotka tukevat digitalisaatiota ja tietojohtamista. Kehitetään erityisesti oppimisanalytiikkaa ja soveltuvin osin arkkitehtuuriratkaisuja. Hankekaudella otetaan käyttöön myös Opetushallituksen suuntaviivojen mukainen tekoälyohjeistus.

3️⃣ Tietojärjestelmien kehittäminen
Tietotyöpöytiä ja digitaalisia oppimisympäristöjä luodaan, samoin tekoälypohjaisia työkaluja, joilla tuetaan osaamisen tunnistamista ja tiedolla johtamista.
Hankkeessa pyritään hyödyntämään aiempien mittavien verkoistoina toimineiden digihankkeiden tuloksia. Tällaisia hankkeita ovat olleet erityisesti kokonaisarkkitehtuurihanke KARKKI, Tieto-osaava ja Digiosaava. Digiosaava II:n kattotavoite on edistää digitaalista hyvinvointia ja verkostoitumista. Hankkeen yhteisenä tuotoksena tulee olemaan myös kansallinen ammatillisen koulutuksen digivisio.

Ammattiopisto Liven painopisteet Digikyvykkyys II -hankkeessa

Live keskittyy hankkeessa erityisesti seuraavien tavoitteiden toteuttamiseen:

A) Osaamisen kehittäminen
Vahvistamme opetushenkilöstön digitaalista osaamista: Vuosi 2025 on Livessä tekoälyn ja sen hyödyntämisen vuosi. Tekoälyn avulla voimme edistää erityisesti saavutettavuutta. Hankkeessa pilotoidaan pilotoida tekoälysovelluksia. Tekoälyn käytöstä julkaistaan myös ajantasainen ohjeistus. Liven digiluotseilla on tärkeä rooli tämänkin digiosaamisen levittämisessä. 

B) Toimintamallien kehittäminen
Live kehittää tiedolla johtamisen käytäntöjä organisaationsa eri tasoilla. Luomme säännölliset raportointikäytännöt ja prosessit, joilla tuetaan tietoon perustuvaa päätöksentekoa. Uudistettavat toimintamallit auttavat tunnistamaan kehityskohteita tehokkaammin ja vahvistavat kulloinkin tarvittavien muutosten toteutumisen.

C) Tietojärjestelmien kehittäminen
Live keskittyy tietotyöpöytien kehittämiseen. Tietoja yhdistetään eri järjestelmistä johdon ja opetushenkilöstön käyttöön. Opiskelija- ja työelämäpalautteen raportoinnissa otetaan käyttöön ARVO-järjestelmän rajapinta ja siirrytään niiden osalta BI-pohjaiseen raportointiin, mikä tehostaa osaltaan tiedolla johtamista.