Hankkeen tavoitteena on kehittää yksilöllisiä opintopolkuja TELMA-opiskelijoille ja mahdollistaa tutkinnon osan tai osien suorittaminen pilottitutkinnoissa. Näitä ovat ravintola- ja catering-alan perustutkinto sekä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto.
Tavoitteet:
Tavoitteena on mahdollistaa vaativan erityisen tuen opiskelijoille ammattialakohtaisten opintojen suorittaminen tuetusti ja ohjatusti sekä edistää opiskelijoiden ammatillisia valmiuksia räätälöityjen työtehtävien kautta. Tavoitteena on myös opiskelijoiden itsenäisen elämän taitojen ja aktiivisen osallisuuden lisääminen hankkeen toimintojen kautta. Hankkeen avulla pyritään vaikuttamaan työnantajiin vaativan erityisen tuen opiskelijoiden työllistymisen edistämiseksi. Hankkeessa vaikutetaan myös opiskelijoiden vanhempiin ja sidosryhmiin sekä koulutetaan opetushenkilökuntaa ammatillisen erityisopetuksen teemoihin liittyen.
Toimenpiteet:
- Tunnistetaan kohdejoukolle sopivat ammatit ja puretaan niiden osaamisvaatimukset pienempiin konkreettisiin osatehtäviin huomioiden kohderyhmän kognitiiviset kyvyt.
- Mallinnetaan erityiset oppimispolut, tunnistetaan ja määritellään tavoitellut oppimistulokset ja arviointiprosessit
- Koulutetaan kohderyhmän kanssa toimivaa opetushenkilökuntaa (kaksi koulutusjaksoa)
- Kohdistetaan viestintää ja erillisiä työnantajille suunnattuja tilaisuuksia kohderyhmän työllistymismahdollisuuksien edistämiseksi.
Tulokset:
- Pilotoitu yksilöllinen opintopolun malli vaativan erityisen tuen opiskelijalle ravintola- ja catering-alalla.
- Opetus- ja ohjaushenkilöstölle suunnattu työpajamuotoinen koulutusmoduuli vaativaa erityistä tukea tarvitsevan henkilön ammatillisen sisältöjen opetukseen ja ohjaukseen.
- Työnantajille suunnattua tiedotusmateriaalia kohderyhmän työllistymisen edistämiseksi.
- Yksilöllisen opintopolun mallit muille aloille.