Liven kuntavaalitavoitteet 

Tietoa päättäjille

Työelämä kuuluu kaikille

Vuoden 2025 alusta alkaen työllisyysalueet ovat aloittaneet toimintansa, mikä tuo kunnille uuden ja merkittävän vastuun työllisyyden hoidosta. Uudistuksen myötä työllisyysalueilla on mahdollisuus kehittää entistä tehokkaampia ja pitkäjänteisempiä ratkaisuja työllistymisen edistämiseksi. 

Rahoitusmallin muutokseen liittyvä nopea työllistyminen, kuten kolmen kuukauden työllistymistavoite, on kunnianhimoinen, mutta samaan aikaan haastava. Osa työnhakijoista työllistyy nopeasti, erityisesti ne, joilla on ajan tasalla olevaa työkokemusta ja koulutusta vastaava osaaminen haettavaan työtehtävään. Toisaalta osa tarvitsee merkittävästi enemmän tukea ja aikaa saavuttaakseen työmarkkinakelpoisuuden. Pitkäaikaistyöttömät, täsmätyökykyiset (puhutaan myös osatyökykyisistä) ja henkilöt, joilla on puutteita koulutuksessa tai työkokemuksessa, kohtaavat usein moninaisia työllistymisen esteitä.

 

Työllistymiseensä tukea tarvitseville työnhakijoille perinteiset työllisyyspalvelut eivät välttämättä riitä, vaan tarvitaan yksilöllisesti räätälöityjä ratkaisuja, kuten työelämävalmennusta, ammatillisia kuntoutuspalveluja sekä työelämän joustoja, jotka auttavat heitä palaamaan työmarkkinoille asteittain.

Liven kuntavaalitavoitteet

Vuoden 2025 kuntavaaleissa Live korostaa, että kuntien tulee nähdä työllisyyden hoito investointina, joka voi tuottaa merkittäviä sosiaalisia ja taloudellisia hyötyjä keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.  Live on toiminut työllistymisen kentällä jo vuosikymmenien ajan. Olemme nähneet, miten yksilölliset ratkaisut, kuntoutus ja joustot työelämässä voivat merkittävästi edistää ihmisten työkykyä ja mahdollisuuksia työllistyä ja kokea osallisuutta yhteiskunnassamme. 

Suomessa on tällä hetkellä arviolta 65 000 – laveiden arvioiden mukaan satoja tuhansia – täsmätyökykyistä, jotka ovat työelämän ulkopuolella.

Lähde: Taskinen, P. Osatyökykyisillä on työhaluja terveysongelmista huolimatta. Hyvinvointikatsaus 4/2012. Tilastokeskus. Julkaistu 2012. 

Täsmätyökykyisten heikosta työllistymisestä aiheutuvan toteutumattoman työpanoksen arvioidaan olevan 1,3 miljardia euroa vuodessa.

Lähde: Ilmarinen. "Sopivaa työtä kaikille – osatyökykyisissä merkittävä hyödyntämätön potentiaali työmarkkinoille". Julkaistu 2018. 

On arvioitu, että noin viidenneksen työkykyä voitaisiin kohentaa hoidolla, kuntoutuksella ja työelämän joustoilla.

Lähde: Työ-ja elinkeinoministeriö. "Työkykyohjelma 2019-2023. Loppuraportti". Julkaistu 2023.

Parhaita tuloksia haastavassa työmarkkina-asemassa oleville on saavutettu ratkaisuilla, joissa heidät sijoitetaan nopeasti normaaliin työsuhteeseen eli työelämään. Työsuhteen onnistumista ja vakiintumista tuetaan sen jälkeen eri tavoin.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö. "Selvitys heikossa työmarkkina-asemassa olevien palveluista Pohjoismaissa sekä Alankomaissa, Iso- Britanniassa, Saksassa ja Ranskassa. Julkaistu 2012. 

Meitä täsmätyökykysiä on paljon, jotka olisivat valmiita osa-aikaiseen työhön. Väittäisin, että me teemme yhtä hyvin töitä kuin kuka tahansa muukin.
Kaisa
Ammatillisen kuntoutuksen asiakas
Toivon, että hyvinvointiyhteiskunnassa yksilön yrittäminen nähtäisiin ja siitä palkittaisiin. On kapeakatseista pakottaa ihminen työhön, jota hän ei pysty tekemään, ja samaan aikaan sulkea häneltä muut vaihtoehdot työllistyä.
Carola
Ammatillisen kuntoutuksen asiakas
Työelämässä on paljon ennakkoluuloja ja toisaalta tietämättömyyttä. Erityistä tukea tarvitsevien työtä on muotoiltava, ja heidät täytyy perehdyttää hyvin. Lopulta työllistäminen ei oikeasti vaadi kuin lämmintä sydäntä ja kärsivällisyyttä.
Virva Vuolteenaho
IPI-Kulmakuppila

Lisätietoja antavat

Marja Pajulahti

Toimitusjohtaja

040 842 8665

marja.pajulahti@inlive.fi


Leena Hallamaa

Asiakkuus- ja viestintäjohtaja

040 661 5552

leena.hallamaa@inlive.fi