Ammattiopisto Liven tukipalveluiden tavoitteena on, että jokainen opiskelija oppii ja voi hyvin. Tässä juttusarjassa tutustumme opiskelijoiden oppimista ja itsenäistymistä edistävään Helsingin Ruskeasuon asuntolaan. Sarjan ensimmäisessä osassa asuntolasta kertoivat siellä asuvat opiskelijat. Nyt on asuntolaohjaajien ja opiskeluvalmentajien vuoro.
Nuorten tehtävä on kurkottaa kohti unelmiaan, tutustua uusiin ihmisiin ja kasvaa aikuiseksi. Tällä matkalla heitä voidaan tukea monin tavoin: esimerkiksi Ammattiopisto Live tarjoaa opiskelijoilleen maksutonta asumista. Asuntolassa opiskelijoita kannustavat ja rohkaisevat muiden muassa asuntolaohjaajat Marko Palojärvi ja Iiro Tuomi.
– Tehtävämme on mahdollistaa sujuva ja turvallinen arki, jotta nuori voisi onnistua opinnoissaan. Tavoitteena on antaa eväitä itsenäiseen elämään ja yhteiskunnassa pärjäämiseen, Palojärvi ja Tuomi kertovat.
Asuntola on tarkoitettu ensisijaisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuville nuorille, mutta myös pääkaupunkiseudulla asuvat voivat hakea asuntolapaikkaa. Opiskelijat asuvat kalustetuissa kolmen hengen soluasunnoissa, joihin kuuluu yhteinen keittiö, kylpyhuone ja WC.
Asuntolassa nuoret oppivat itsenäiseen elämään vaadittavia perustaitoja, kuten pyykinpesua, ruoanlaittoa ja siivoamista. Tukea on saatavilla tarpeen mukaan: ohjaajat tarjoavat esimerkiksi univalmennusta, auttavat kaupungilla asioimisessa ja tukevat opiskelijoita aamuherätyksissä tai koulun ja kodin välillä liikkumisessa.
– Kannustamme ja autamme opiskelijaa tarttumaan arjen tehtäviin. Vaikka jokin tuntuisi alussa isolta, usein nuori rohkaistuu asuntolassa hoitamaan omia asioitaan. On palkitsevaa nähdä, kuinka hän edistyy ja saavuttaa tavoitteensa, Palojärvi sanoo.
Nuorilla voi olla esimerkiksi kommunikaation, liikkumisen tai mielenterveyden haasteita, joiden kanssa asuntolaohjaajat auttavat. Jos nuori tarvitsee asuntolan perustukea enemmän tukea, tarjolla on myös maksullisia asumisen tuen palveluita.
Itsenäistymisen lisäksi tärkeää on myös nuorten sosiaalisten taitojen vahvistaminen. Ohjaajien mukaan luottamusta nuoriin rakennetaan arjessa pitkäjänteisesti ja jokainen nuori kohdataan yksilönä.
– On tärkeää, että nuori kokee itsensä ymmärretyksi ja olonsa turvalliseksi. Juttelemme opiskelijoiden kanssa päivittäin ja olemme heidän tukenaan arjen haasteissa. Olemme heille läsnä turvallisina aikuisina, Palojärvi sanoo.
Osa opiskelijoista voi eri syistä pysytellä mieluummin omissa oloissaan ja jännittää sosiaalisia tilanteita. Ohjaajat rohkaisevat nuorta viettämään aikaa muiden kanssa ja auttavat löytämään sopivia tapoja yhdessäoloon – yksilölliset ominaisuudet huomioiden.
Arki-iltaisin nuorille on tarjolla yhteisöllistä, nuorten kiinnostuksen kohteista kumpuavaa tekemistä, kuten kuntoilua, musisointia, videopelejä, biljardia ja saunomista. Toisinaan tehdään retkiä esimerkiksi museoihin tai Linnanmäelle. Yhdessä kokataan ja juhlistetaan erilaisia merkkipäiviä.
Kun opiskelu Livessä loppuu, nuori lähtee asuntolasta kohti seuraavia polkuja – taskussaan uusia taitoja, ajatuksia ja ihmissuhteita. Parhaimmillaan opiskelija saa asuntola-ajastaan riittävän tuen oppimiseen ja itsenäistymiseen sekä uusia ystäviä. Toisinaan ystävyys kantaa vuosien päähän.
– Jos antaa mahdollisuuden, asuntolasta voi löytää pitkäaikaisia kavereita ja siellä voi rohkaistua tutustumaan ihmisiin uudella tavalla, Tuomi kannustaa.
Opiskeluvalmentajat Jussi Saarikoski ja Hanna Miettinen ajattelevat, että asuntola on erinomainen lisä Liven tarjoamaan tukeen opiskelijalle.
Asuntolaohjaajat tekevät tiivistä yhteistyötä myös nuorille tärkeiden opiskeluvalmentajien kanssa. Heidän tehtävänsä on edistää opiskelijoiden opiskelukykyä ja tukea heidän hyvinvointiaan – esimerkiksi kuunnella opiskelijoiden huolia, kysellä kuulumisia rappusissa tai soittaa ovikelloa, jos nuori ei käy koulussa.
Opiskeluvalmentajat Jussi Saarikoski ja Hanna Miettinen tuntevat opiskelijoiden arjen hyvin. Hekin ajattelevat, että asuntola antaa nuorille mahdollisuuden asteittaiseen ja lempeään itsenäistymiseen sekä uusien ihmisten kohtaamiseen. Opiskeluvalmentajien mukaan asuntolasta voivat hyötyä myös ne nuoret, joiden kotona on jännitteitä tai haasteita.
– Asuntola tarjoaa todella hyvät tilat omanikäisiin ihmisiin tutustumiseen ja arjen taitojen opetteluun. Haastavat ajatukset ja tunteet nousevat öisin monen nuoren mieleen. Asuntolassa hän voi keskustella huolistaan luotettavan aikuisen kanssa kaikkina vuorokaudenaikoina, Saarikoski pohtii.
– Asuntola on erinomainen lisä Ammattiopiston Liven tarjoamaan tukeen opiskelijalle. Onko itsenäistymisen tukea tarvitsevalle nuorelle parempaa paikkaa kuin asuntola? Miettinen kysyy.