1 minuutin luku

PEHMO - Pehmeällä osaamisella työelämään

PEHMO-hankkeessa luomme menetelmiä, joiden avulla todennamme työelämässä tarvittavia pehmeitä taitoja (soft skills) ja yleisiä työelämätaitoja. Lisäksi vahvistamme nuorten sekä opetus-, ohjaus- ja valmennushenkilöstön tulevaisuusajattelun taitoja ja tulevaisuususkoa, erityisesti työllistymisen ja työelämässä toimimisen näkökulmasta. Osaamisen kertymistä tunnistamme ja arvioimme menetelmillä, joissa käytämme mikrokredentiaaleja.

 

Työelämä on keskellä suurta muutosta, jossa tekoälyn kehityksellä on yhä merkittävämpi rooli. Teknologian nopea eteneminen muokkaa työtehtäviä, luoden samalla tarpeen uudenlaisille taidoille ja valmiuksille. Jo lähitulevaisuudessa työelämässä korostuvat nykyistäkin enemmän pehmeät taidot (soft skills) sekä yleiset työelämätaidot. Työelämään pääseminen ja työssä pysyminen edellyttää yhä enemmän tiimityötaitoja, vuorovaikutustaitoja, kykyä sopeutua muutoksiin, luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Lisäksi tarvitaan tulevaisuusajattelun taitoja: kyky nähdä eteenpäin, tunnistaa trendejä ja ennakoida muutoksia ovat tärkeitä taitoja, jotka auttavat yksilöitä löytämään uudenlaisia mahdollisuuksia omalla työelämäpolullaan. Jatkuvan muutoksen ja epävarmuuden keskellä on tarpeen vahvistaa myös tulevaisuususkoa eli luottamusta siihen, että asiat kehittyvät positiivisesti ja että tulevaisuus tuo mukanaan mahdollisuuksia ja onnistumisia.

Pehmeät taidot, yleiset työelämätaidot sekä tulevaisuuteen suuntaava ajattelu ovat taitoja, joiden omaksuminen kuuluu myös työelämälähtöiseen ammatilliseen koulutukseen. Näiden taitojen tunnistaminen, sanoittaminen ja näkyväksi tekeminen on haastavaa, vaikka niiden merkitys työllistymisen ja työssä pysymisen kannalta ymmärretäänkin. Yhtä lailla kuin muukin ammatillinen osaaminen voidaan pilkkoa pieniksi, helpommin hallittaviksi osakokonaisuuksiksi, voidaan pehmeää osaamista tarkastella pienten osakokonaisuuksien eli mikrokredentiaalien avulla. Erityisen haasteellista pehmeiden taitojen tunnistaminen ja sanoittaminen voi olla erityistä tukea saavien opiskelijoiden kohdalla, joiden voi olla vaikeaa hahmottaa abstrakteja asiakokonaisuuksia. Hankkeen avulla pyritään vähentämään täsmätyökykyisten työllistymisen haasteita ja sitä kautta edistämään myös työelämän monimuotoistumista.

 

Hankkeen tavoitteena on:

1. Luoda menetelmiä, joiden avulla todennetaan nuorten ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien työelämässä tarvittavia pehmeitä taitoja (soft skills) ja yleisiä työelämätaitoja osana opintojen ohjauksen sekä työllistymisen prosesseja. Osaamisen kertymistä tunnistetaan ja arvioidaan menetelmillä, joissa käytetään mikrokredentiaaleja.

2. Vahvistaa nuorten sekä opetus-, ohjaus- ja valmennushenkilöstön tulevaisuusajattelun taitoja ja tulevaisuususkoa, erityisesti työllistymisen ja työelämässä toimimisen näkökulmasta. Näiden taitojen vahvistaminen luo nuorille kyvykkyyttä oman elämän ja tulevaisuuden muokkaamiseen. Tulevaisuusajattelun ja tulevaisuususkon käsitteitä avataan, ja opitaan edeten pienin askelin. Osaamista tunnistetaan osaamisen kertymisen myötä mikrokredentiaalien avulla.

3. Tunnistaa tutkintokoulutuksen kehittämistarpeita työelämävalmiuksien ja työllistymisen
kannalta. Lisäksi luodaan tehostetun ura- ja työhönvalmennuksen menetelmiä, jotka tukevat opinnot keskeyttäneiden oppivelvollisten, valmistuvien ja jo valmistuneiden opiskelijoiden työllistymistä. 


Hankkeen kohderyhmät:

Ammatillisen koulutuksen opiskelijat, opetus-, ohjaus- ja valmennushenkilöstö sekä työelämäkumppanit.

 

 

Lisätiedot

Rahoittaja

ESR+

Hankkeen ajankohta

01.11.2024 - 28.02.2027

Hankkeen vastuuhenkilö

Projektipäällikkö Hanna Lankinen 
p. 040 667 1777
etunimi.sukunimi@inlive.fi

Tulevaisuusmuotoilija/projektityöntekijä Aino Piispanen
p. 044 790 0709
etunimi.sukunimi@inlive.fi

Ammatillinen erityisopettaja Maija Koski
0400 158 476
etunimi.sukunimi@inlive.fi

Hankkeen koordinaattori

Live-säätiö

PONNU – perustaitoja vahvistamalla tavoitteeseen

PONNU – perustaitoja vahvistamalla tavoitteeseen

PONNU-hankkeen tavoitteena on tunnistaa työllistymisen ja koulutukseen osallistumisen kannalta keskeisten perustaitojen (luku-, kirjoitus- ja...

Tutustu hankkeeseen
KETO – Kestävän tulevaisuuden osaajat

KETO – Kestävän tulevaisuuden osaajat

KETO – Kestävän tulevaisuuden osaajat -hankkeessa vahvistettiin ilmasto-osaamista ja kestävän kehityksen toimintatapoja Ammattiopisto Liven...

Tutustu hankkeeseen
Digitukea areenalla – erityistä osaamista

Digitukea areenalla – erityistä osaamista

Hankkeen ja koulutusten tavoitteena on lisätä opetus- ja ohjaushenkilöstön erityispedagogisia tietoja ja taitoja. Hanke antaa myös...

Tutustu hankkeeseen